Haku

Uschakoffin talo; Pohjoisesplanadi 19. Unioninkatu 28.; Helsinki

Talon rakennutti kauppias Jegor Uschakoff vv. 1815-16 Pehr Granstedtin piirustusten mukaan. Unioninkadun puoleisen siiven pohjoisosa rakennettiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vv. 1827-28. Alkuaan asuin- ja liiketaloksi tarkoitetun rakennuksen pohjakerroksessa oli makasiinejä ja puoteja ja yläkerroksessa asuntoja. 1840-luvulla katujulkisivuihin lisättiin stukkokoristelua. Ikkunajaon muutos v. 1850 ja 1860 (tuntematon suunnittelija). Näyteikkunat v. 1876 (arkk. Th. Höijer). Korjaus mm. uusi pihasiipi Privatbankenia varten vv. 1895-98 (arkk. Waldemar Aspelin). Privatbankenin pankkisali ja uudet näyteikkunat vv. 1903-04 (arkk. Lars Sonck). Pankkisalin sisäasu on Valter Jungin käsialaa. Salin sekä siihen liittyvän portaikon ja sisäänkäynnin jugendtyyliset arkkitehtuuri- ja koristemuodot tekivät siitä yhden aikakautensa merkittävimmistä julkisista sisätiloista. Kapea jugendrakennus (alunperin osa naapurikiinteistön tontin 6:n talosta) korjattiin ja se sai jugend asun v. 1909 (arkk. Lars Sonck). Pankkisalin laajennus, ja laajennukseen W. Sjöström maalasi freskon v. 1915 (arkk. Lars Sonck). Kapea rakennuksen osa (Sonckin muuttama) muutettiin SYP:n toimistotalon paikoituskellarin sisäänajorakennukseksi v. 1962 (arkk. Alvar Aalto). Sisäosien purku (paitsi pankkisali) vv. 1965-68 (arkk. Aarno Ruusuvuori). Pankkisali muutettiin kaupungin tiedotustilaksi v. 1983 (arkk. Aarno Ruusuvuori). Vuonna 2012 käyttönä oli kahvila-ravintola.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Uschakoffin talo; Pohjoisesplanadi 19. Unioninkatu 28.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1815
Pehr Granstedt, Pääsuunnittelija
Valmistus

Helsinki, Pohjoisesplanadi 19. Unioninkatu 28.
Käyttö
22.6.2021
Käyttöönottovuosi
Luokitus