lasi; viinilasi; Vala

Karhulassa valmistettiin merenvihreää lasia vuodesta 1938 sekä toisen maailmansodan aiheuttaman tuotantokatkoksen jälkeen jälleen vuodesta 1947 lähtien. Väri oli sodan jälkeisen raaka-ainepulan aikana edullinen, koska sitä voitiin valmistaa kotimaisesta hiekasta; merenvihreästä lasista valmistettiin jopa kaiverrettua taidelasia Yhdysvaltoihin vietäväksi. Talouslasin puhaltaminen siirrettiin lopullisesti Iittalaan vuosina 1947-48 eikä Iittalan mallistoon valmistettu ilmeisesti enää tätä lasisarjaa. (Suomen lasimuseon tutkimusjulkaisu Lasitutkimuksia V (1989).)

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Resurssin tyyppi Valokuva
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

lasi; viinilasi; Vala

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Esine
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Inventaarionro
D49-192 -1-6
Mitat
korkeus 12 cm, suun halkaisija 9,9 cm, jalan halkaisija 7 cm
Merkinnät
Valmistus
1938 - 1947 n
teollinen käsin
lasi
puhallettu, hiottu
Suomi, Karhula
Karhulan Lasi Oy, valmistaja
Aiheet
Luokitus