Postisäästöpankki; Siltasaarenkatu 16. Säästöpankinranta 2.; Helsinki

Postisäästöpankkirakennus on osa liike- ja pankkirakennusten 1950-60-lukujen traditiota alueella. Sen piirrustukset on laatinut Antero Pernaja ja N.-H. Sandell. Säästökulmaksi ristitty uusi liiketalo sisälsi pankin lisäksi Helsinki 53:n postikonttorin. Paikalta purettiin kolmikerroksinen arkkitehtien Eliel Heikelin ja Selim A. Lindqvistin 1896 suunnittelema kertaustyylinen kivirakennus. Vuonna 1967-1969 ovimuutoksia, ikkuna umpeen messinkipronssilevyllä ja pankkisalin laajennus myymälätilan puolelle (arkkitehti K.A. Pinomaa). Julkisivuvaikutelma muuttui, kun julkisivun vaaleat emaloidut alumiinilevynauhat kerrosten välissä muutettiin kovaeloksoiduksi alumiiniksi ja katon hissi- ja IV-konehuone maalattiin tummaksi v. 1973 arkkitehti N-H. Sandellin suunnitelmien mukaan. Samanaikaisesti koko ensimmäinen kerros myymälöineen ja kauppakäytävineen muutettiin pankkikonttorin tiloiksi. Toinen julkisivuissa näkyvä muutos oli, kun 1982 uusi ilmastointikonehuone rakennettiin ja entinen kahvilaravintolatila muutettiin toimisto- ja asiakastilaksi ja ruokala siirrettiin yhdeksänteen kerrokseen (N-H. Sandell). Moderni liikerakennus, jonka julkisivussa kuparipellit ja nauhaikkunat. Rakennuksessa on kaksi maanalaista ja yhdeksän maanpäällistä kerrosta. Ensimmäinen kerros on Säästöpankinrannan puolelta sisäänvedetty, samoin ylin kerros. Mielenkiintoinen piirre rakennuksessa on siltasaarenkadun puoleinen ensimmäisen ja toisen kerroksen kulmikkaasti ulos viistotusta seinäpinnasta työntyvä lasinen massa ja Siltasaarenkadun ja Säästöpankinrannan kulman pyöristys.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon. Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta.

Jos sinulla on kysyttävää, tutustu tarkempiin käyttöehtoihin tai ota yhteyttä Helsingin kaupunginmuseoon.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia ja kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taideteokset verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja esimerkiksi jatkokäytön ehdoista saat Kuvastosta ja Museoliitosta.

Postisäästöpankki; Siltasaarenkatu 16. Säästöpankinranta 2.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1958
Antero Pernaja, Pääsuunnittelija arkkitehti N-H. Sandell, arkkitehti K.A. Pinomaa, Muu suunnittelija
Valmistus
ajoittamaton
Helsinki, Siltasaarenkatu 16. Säästöpankinranta 2.
Käyttö
1960
Käyttöönottovuosi
Kuvaustiedot Teppo Mia 20.05.2015