Munkkisaaren huippulämpökeskus; Hylkeenpyytäjänkatu 1; Helsinki

Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Munkkisaaren lämpökeskuksessa on tehty erinäisiä muutostöitä. Vuonna 1999 rakennukseen lisättiin vaaleanharmaa teräksinen sisäänkäyntikatos ja lämpökeskuksen pihalle toteutettiin aitaus ja pihalaatoitus. Muutokset olivat Tapio Heijarin (Arkkitehtitoimisto Arktila Oy) suunnittelemia. Vuosina 2004 ? 2005 lämpökeskukseen lisättiin uudet savunpoistoluukut, tontille rakennettiin tiili- ja teräsaita ja itäpuoliseen seinään lisättiin uusi säleikkö. Länsipuolisen seinän ikkunaseinä peitettiin julkisivuverkolla. Muutokset suunnitteli Arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co. Vuonna 2008 tontille rakennettiin yhdyskäyttötunnelin maanpäällinen rakennus jonka suunnittelijana toimi jälleen Arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co. Rakennuksen julkisivut ovat tummanharmaata Paroc-elementtiä joka on verhoiltu metalliverkolla. Vuonna 2012 arkkitehti Mattiveikko Salo suunnitteli uuden viemäritunnelin tuuletusputken Corten-teräksestä olemassa olevan piipun yhteyteen. Huippulämpökeskuksen toinen öljysäiliö vaihdettiin raskaasta polttoöljystä kevyelle polttoöljylle vuosien 2015 ? 2016 aikana toteutetussa muutostyössä, uuden kevyen polttoöljyn säiliön tilavuus on noin 3 300m3. Vuonna 2015 rakennettiin myös sammutusvesipumppaamo Hylkeenpyytäjänkadun varteen. Öljysäiliöiden kattorakenteet ja uusi pumppaamorakennus on maisemoitu kuvioidulla teräsreikälevyllä. Taideseinän suunnitteli arkkitehti Nina Rusanen arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co:sta ja taideseinän kuviointi perustuu Energiateollisuus ry:n ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisesti toteuttaman Lämpöä liikkeellä-ideakilpailun voittaneen Matti Mikkilän kaupunkimaalaukseen Urban Energy 1. Taideseinä on pimeällä valaistu keltaisella LED-valonauhalla. Lämpökeskusrakennuksen julkisivut ovat puhtaaksimuurattua punaista julkisivutiiltä puhdasvalubetonisen sokkelin päällä. Savupiippu on liukuvalutettua betonia. Vesikaton yläpuolisten palkkien verhous on alumiinipeltiä. Länsi- ja itäpuolen julkisivuissa on ikkunanauhat. Rakennuksen kadunpuoleinen julkisivu on teräsprofiilikehysteistä lasiseinää.

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
OrganisaatioHelsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu:
1968
Erkko Virkkunen, Pääsuunnittelija
Valmistus:
ajoittamaton Lämpökeskuksessa on 3 maanpäällistä kerrosta ja 2 kellarikerrosta. Suorakaiteen muotoinen rakennus sijaitsee lähes katurajassa ja koostuu yhdestä kolmikerroksisesta rakennusosasta minkä lisäksi lämpökeskuksella on laajemmat maanalaiset kellaritilat.
Helsinki, Hylkeenpyytäjänkatu 1
Käyttö:
1969
Käyttöönottovuosi
KuvaustiedotLignell Edith 19.10.2018