Laajasalon Lämpö Oy, lämpökeskus; Gunillanpolku 2. Gunillantie 3; Helsinki

Vuonna 1970 tontin kaakkoisosaan lisättiin tuhkahuone (Kalevi Ruokosuo). Savupiippu korotettiin vuonna 1971. Kaukolämpöön siirtymisen johdosta lämpökeskustilat muutettiin alueen asukkaiden monikäyttötilaksi vuonna 1983, jolloin roskanpolttolaitos muutettiin autonpesuhalliksi, tuhkahuoneesta tuli varasto, öljysäiliöt poistettiin ja varastokatoksesta tehtiin traktorihalli (Kalevi Ruokosuo). Vuonna 1998 osa traktorihallin tiloista muutettiin puuverstaaksi ja rakennettiin uusi katos (Arkkitehtitoimisto Mikko Honkanen Ky). Rakennus koostuu kahdesta suorakaiteen muotoisesta rakennusosasta, joista suurempi on vaakasuuntainen ja pienempi pystysuuntainen. Suuremman rakennusosan julkisivu on luonnonsorapintaista betonia ja kadunpuoleisessa itäjulkisivussa on rakennuksen puoliväliin yltävä teräs-lasiseinä ja katon rajassa kapea ikkunanauha. Vaakasuuntaisen rakennusosan päädyssä sijaitsevan pystysuuntaisen korkeamman rakennusosan nurkat ovat pyöristetyt. Julkisivun betonipintaan on jätetty pystylaudoitetun betonimuotin pinta näkyviin. Suurempi rakennusosa on tasakattoinen, ja korkeamman rakennusosan katossa on kiilamainen korotus. Betoninen piippu sijaitsee korkeamman rakennusosan vieressä, jossa sijaitsi roskanpolttolaitos. Lämpökeskus käsitti suuremman rakennusosan, jonka toisessa kerroksessa sijaitsivat henkilökunta- ja toimistotilat ja pohjakerroksessa kattilahuone. Maanalaiset öljysäiliöt sijaitsivat sisäpihalla. Tonttia kiertää etelä-, länsi- ja pohjoispuolilla rakennuksen korkuinen betonimuuri, johon on jätetty vaakasuuntaisen betonimuotin pinta näkyviin, pyöristetyissä kulmissa on pystysuuntaisen muotin jäljet. Tontin länsireunustalla on peltikatteinen varastorakennus.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon. Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta.

Jos sinulla on kysyttävää, tutustu tarkempiin käyttöehtoihin tai ota yhteyttä Helsingin kaupunginmuseoon.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia ja kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taideteokset verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja esimerkiksi jatkokäytön ehdoista saat Kuvastosta ja Museoliitosta.

Laajasalon Lämpö Oy, lämpökeskus; Gunillanpolku 2. Gunillantie 3; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1968
Kalevi Ruokosuo, Pääsuunnittelija
Valmistus
ajoittamaton
Helsinki, Gunillanpolku 2. Gunillantie 3
Käyttö
1969
Käyttöönottovuosi
Kuvaustiedot Lignell Edith 21.11.2018