Haku

Vanhankaupungin vesivoimalaitoksen höyryvoimalaitos; Hämeentie 163; Helsinki

Ensimmäiset Vanhankaupungin turbiinit ja pumput joen länsirannalla valmistuivat 1876. Turbiinivoima osoittautui kuitenkin riittämättömäksi, koska veden korkeus laski toistuvasti kesäisin liian alhaiseksi. Kaupunginvaltuusto pitikin pysyvän höyrypumppulaitoksen rakentamista alueelle välttämättömänä. Uusi höyrypumppulaitos tilattiin Saksasta, ja insinööri R. Kolsterin suunnittelema tiilinen höyrypumppulaitos rakennettiin turbiinipumppulaitoksen luoteispuolelle 1889-90. Rakennukseen liittyi korkea, huipultaan komeasti koristeltu savupiippu. Piippu säilytettiin, kun rakennusta korotettiin ja laajennettiin vuosina 1930-31. Muutostöiden yhteydessä kattila ja höyryturbiinigeneraattori uusittiin, ja laitos muutettiin tuottamaan sähköenergiaa vedentuotannon tarpeisiin. 1930-luvun muutospiirustuksia ei ole signeerattu, mutta suunnitelman arvellaan olevan kaupunginarkkitehti Gunnar Taucherin käsialaa. Höyrypumppulaitos oli toiminnassa 1970-luvun alkuun, jolloin vesilaitoksen toiminta Vantaansuussa päättyi. Rakennus on toiminut sen jälkeen Tekniikan museon höyryvoimamuseona. Vanhoja valokuvia vertaamalla voidaan havaita 1800-luvun muotokielen muunnetun Taucherin piirtämien muutostöiden yhteydessä mukailemaan 1920-luvun klassismia. Julkisivujen punatiilimuurausta jäsentävät edelleen liseenit, mutta segmenttikaaripäätteiset ikkunat ovat muutettu korkeiksi, tasapäätteisiksi ja pieniruutuisiksi. Pääsisäänkäynnin yläpuolella sijainnut ruusuikkuna on korvattu kookkaalla lynetti-ikkunalla. Höyrypumppulaitos koostui kellarikerroksesta, sisääntulotasosta ja varsinaisesta kerroksesta, jossa generaattorihuoneen kattila- ja puhallinkone sijaitsivat eri tasoissa.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Pakarinen Ida / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 04.05.2021
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Vanhankaupungin vesivoimalaitoksen höyryvoimalaitos; Hämeentie 163; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
R. Kolster, Pääsuunnittelija ; Kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher, 1930-31, Muu suunnittelija
Valmistus
1889; 1890

Helsinki, Hämeentie 163
Käyttö
1890
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus