Haku

Vanhankaupungin mylly; Hämeentie 163; Helsinki

Vanhankaupungin alueen myllytoiminta alkoi jo 1550-luvulla, kun paikalla sijaitsevalle saarelle perustettiin kuninkaankartano, jonka oikeuksiin kuului oman vesimyllyn rakentaminen kosken itärannalle. Raatimies Nils Burtz rakensi kosken länsirannalle ensimmäisen kivisen myllyn 1759, 1800-luvulla toimintaa laajennettiin rakentamalla uusi puinen mylly kivimyllyn eteläpuolelle. 1870-luvulla Burtzin kivimylly purettiin ja paikalle rakennettiin vesilaitoksen turbiinipumppulaitos. Vuonna 1884 puinen myllyrakennus korvattiin rakentamalla uusi tiilirakenteinen mylly kosken länsirannalle turbiinipumppulaitoksen eteläpuolelle. Myllyrakennuksen suunnittelija ei ole tiedossa, sillä säilyneet piirustukset ovat signeeraamattomia. Mylly oli toiminnassa vuoteen 1915, jonka jälkeen rakennus siirtyi kaupunginvaltuuston päätöksellä vesilaitoksen hallintaan. Myllyn koneisto myytiin pois huutokaupalla 1919, ja itse myllyrakennusta käytettiin pääasiassa vesilaitoksen varastorakennuksena. Rakennus siirtyi 1970-luvun alussa Tekniikan museon hallintaan, jonka yhteydessä tilaan asennettiin lahjoituksena saadut vesiratas ja koneisto. Koska ratas ja koneisto eivät kuuluneet rakennukseen alun perin, jouduttiin ala-ja välipohjarakenteita purkamaan ja muuttamaan asennustyön onnistumiseksi. Mylly on rakennettu puhtaaksimuuratusta tiilestä ja siinä on korkea luonnonkivisokkeli. Rakennus noudattaa tiiliornamenttikuvioineen viereisen turbiinivoimalaitoksen arkkitehtuuria. Rakennuksessa on kaksi myllykerrosta, lisäksi kellari ja vintti. Myllyssä oli neljä kiviparia. Kellarikerroksessa oli vesiratas, alakerroksessa voimansiirtolaitteet ja yläkerroksessa jauhinkivet. Viljasäkit kannettiin vintille, josta puiset tuutit johtivat viljan myllyjen toroihin. Jauhot kerääntyivät alakerroksen säkkeihin.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Pakarinen Ida / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 04.05.2021
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Vanhankaupungin mylly; Hämeentie 163; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
Ei tiedossa, Pääsuunnittelija
Valmistus
1884

Helsinki, Hämeentie 163
Käyttö
1884
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus