Haku

Tekniikan museon pyöreä näyttelyhalli; Viikintie 1; Helsinki

Vesilaitoksen perustamisvaiheessa vuonna 1872 Neptun Continental Wasserwerks AG pani alulle suodatinaltaiden rakentamisen Kuninkaankartanonsaarelle. Vesilaitoksen siirryttyä vuonna 1877 Helsingin kaupungille valmistui ympyränmuotoinen tiilirakenteinen avosäiliö, jonka kolmessa altaassa oli suodatinsektorit, joissa Vantaanjoen vettä puhdistettiin juomakelpoiseksi. ja keskellä puhdasvesiallas. Sektorien keskellä sijaitsi puhdasvesiallas, jonne vesi suodattimista kertyi. Puhdistustekniikan kehittyessä mekaaniset suodattimet muutettiin kemiallisiksi saostusaltaiksi 1911 ja rakennus katettiin 1914. Rakenuksen teräspilarit ovat todennäköisesti tältä ajalta. Tekniikan museon näyttelyhalliksi allasrakennus 1984. Piirustukset laati arkkitehti Kari Järvinen arkkitehtitoimistosta Kari Järvinen & Co. Allasrakennus on kokenut sittemmin perusteellisia muutoksia. Rakennus muutettiin suodatinallastoiminnasta Tekniikan museon näyttelyhalliksi 1984.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Pakarinen Ida / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 20.05.2021
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Tekniikan museon pyöreä näyttelyhalli; Viikintie 1; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
John L. W. Lillja, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Kari Järvinen, 1984, Muu suunnittelija
Valmistus
1877

Helsinki, Viikintie 1
Käyttö
12.6.2021
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus