Haku

Vanha verkatehdas; Hämeentie 161; Helsinki

Vanhankaupunginlahden länsirannalla seisova piippu kuuluu vanhaan verkatehtaaseen. Alkuperäinen rakennus on vuosilta 1898-99, suunnittelija arkkitehti Theodor Höijer. Kutomo- ja värjäämötoiminnan jälkeen 1920-1930-luvuilla verkatehdas muuttui kehräämöksi, joka valmisti kampalankaa. 1950-luvulla verkatehdas toimi Helsingin kaupungin energialaitoksen varikkona. Rakennus kunnostettiin 1999. Se on asemakaavalla suojeltu, jotten rakennuksen julkisivut ja savupiippu tulee säilyttää. Rakennuksesta on näkymät koskelle ja suvantoalueelle. Rakennuksen pihalla on Hannu Sirenin suunnittelema Varjoja-teos. Teräksinen teos julkistettiin rakennuksen vihkiäisten yhteydessä 16.4.1999. Nykyisin modernisoidussa rakennuksessa opiskelevat Metropolia ammattikorkeakoulun taide- ja viestintäalan opiskelijat. Nykyinen kokonaisuus sisältää useita muutosvaiheita ja laajennuksia. Viimeisin laajennus on arkkitehtitoimisto Sarcin suunnittelema kokonaisuus oppilaitokselle vuodelta 2005. Teollisuuskiinteistö on muutoksista huolimatta hyvin säilyttänyt teollisen luonteensa. Eri vuosikymmenten muutokset on luettavissa sekä julkisivuissa että sisätiloissa, etenkin entisessä kutomosalissa.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Pakarinen Ida / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 20.05.2021
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Vanha verkatehdas; Hämeentie 161; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
Theodor Höijer, Pääsuunnittelija ; Arkkitehtitoimisto Sarc (2005, laajennus), Muu suunnittelija
Valmistus
1898; 1899

Helsinki, Hämeentie 161
Helsingfors Mekaniska Väfveri, Rakennuttajat
Käyttö
1898-1899
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus