Haku

Oy Asuntoyhteistalo Ab; Mannerheimintie 93. Lehtikuusentie 2.; Helsinki

Oy Asuntoyhteistalo Ab rakennettiin Suomen Naisten Huoltosäätiön vuonna 1946 järjestämän arkkitehtuurikilpailun ensimmäisen palkinnon voittaneen ehdotuksen pohjalta. URA-nimisen ehdotuksen oli suunnitellut arkkitehti Olli Saijonmaa, joka laati rakennuksen varsinaiset suunnitelmat kilpailuehdotuksen pohjalta vuosina 1949 - 1951. Rakennustyöt toteutettiin Arava-lainan turvin kahdessa vaiheessa vuosina 1949 - 1953. Rakennus oli yhteistaloperiaatteella toimiva vuokra-asuntola, joka oli tarkoitettu ensisijaisesti itsensä elättäville yksinäisille ja perheellisille naisille sekä nuorillepareille. Asuntoja oli kaikkiaan 279. Talossa oli myös mahdollisuus yhteiseen ruokailuun sekä päiväkoti, pesula ja saunaosasto uima-altaineen. Näiden toimintojen lisäksi rakennuksessa oli liike- ja myymälätiloja, sekä ravintola White Lady, jonka mukaan koko taloa ryhdyttiin kutsumaan. Muutoksia: Asuntoja myymälöiksi, arkkitehti Irmeli Visanti vuosina 1961 - 1962. Muutoksia ravintola White Ladyssa, katos ja uusia ikkunoita, pengerryksiä, arkkitehdit Irmeli ja Matti Visanti vuonna 1976. C-portaan korotus yhdellä kerroksella, arkkitehti Irmeli Visanti vuonna 1990. Rakennuksen julkisivumateriaalina on puhtaaksimuurattu valkoinen kalkkihiekkatiili sekä sokkelissa ja kivijalassa punainen tiililaatta. Parvekkeiden kaiteissa on käytetty poimupeltiä. Rakennuksessa on satulakatto. Katemateriaaleina ovat tiili ja pelti. 2 kellarikerrosta, 1 - 8 kerrosta Rakennuksessa on korkeatasoisin sisustusmateriaalein toteutettu eteisaula. Myös hissi on koristeltu. Rakennus muodostuu kolmesta peräkkäisestä asuntosiivestä. Lähimpänä Mannerheimintietä sijaitsevassa siivessä on pääosin keskikäytävän molemmin puolin sijoitettuja yksiöitä, keskimmäisessä siivessä on kaksioita ja takimmaisessa siivessä kolmioita. Lisäksi on päiväkodin ja ravintolan käyttöön tarkoitettu siipi. Piha-aluetta kiertää maantasokerroksessa lasiseinäinen yhdyskäytävä, josta pääsee asuntosiipien porrashuoneisiin.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Maaret Louhelainen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 17.11.2009
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Oy Asuntoyhteistalo Ab; Mannerheimintie 93. Lehtikuusentie 2.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1949; 1951
Olli Saijonmaa, Pääsuunnittelija
Valmistus
1951
Rakennuksen perustukset ovat betonia. Rakennuksessa on sekarunko.
Helsinki, Mannerheimintie 93. Lehtikuusentie 2.
Suomen Naisten Huoltosäätiö, Rakennuttajat
Käyttö
1951
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus