Haku

Oy Esso Ab:n Käpylän huoltamo; Mäkelänkatu

Oy Esso Ab:n Käpylän huoltamo; Mäkelänkatu. Sofianlehdonkatu.; Helsinki -- Käpylän Esso-huoltamo Mäkelänkadun ja Sofianlehdonkadun kulmassa aloitti toimintansa ilmeisesti vuonna 1954 pienellä puurakenteisella bensiinikioskilla. Vuonna 1955 samalle paikalle valmistui varsinainen huoltamo. Huoltoaseman alkuperäisiä tiloja olivat myymälä varastoineen ja toimistoineen, henkilöstötilat, voiteluhalli ja pesuhalli sekä huoltokoulu. Rakennuksen seinät olivat rapattua tiiltä ja loivan pulpettikaton katemateriaalina oli huopa. Muutoksia: Rakennuksen kaakon puoleiseen päätyyn luentosalin ja konttorin käsittävä lisärakennus (Oy Esso Ab, teknillinen osasto 1959). Myymälän laajennus, huoltokoulun ja luentosalin tilojen muutos testaushalleiksi ja varastoksi sekä henkilöstötiloiksi, julkisivujen verhous Glasal-levyllä, huolto- ja testaushallien ovien uusiminen, koillisen puoleisen julkisivun kaikki ikkunat umpeen, ikkuna- ja ovimuutoksia myös kaakon ja luoteen puoleisissa julkisivuissa, uusi kahdeksan polttoainemittarin mittarikatos Mäkelänkadun puolelle (Insinööritoimisto Timo Oksa Ky 1973). Myymälän laajennus ja uusi tuulikaappi myymälän kulmaan, huonetilamuutoksia kuten henkilöstötilojen rakentaminen voiteluhallin ja varaston paikalle, luoteen puoleisessa julkisivussa kahden oven tilalle suuri ikkuna ja umpiseinää, mittarikatoksen muutos ja korotus (Pertti Lajunen / Arkkitehtitoimisto Pertti Lajunen 1985). Päädyn varaston muutos voitelutilaksi, väliseinämuutoksia, vanhan voitelutilan muutos myymälän tiloiksi ja kyseisen tilan oven tilalle ikkuna, entisen esimiestilan ulko-oven tilalle ikkuna (Insinööritoimisto Kaista & Sebbas 1986). Väliseinämuutoksia ja tilojen käyttötarkoituksen muutoksia, koillisen puoleiseen julkisivuun kolme uutta pientä ikkunaa, luoteen puoleisessa julkisivussa yksi myymälän ikkuna umpeen (Rakennussuunnittelu A. Kauppi Oy 1993). Korjaus- ja muutostöitä vuonna 2000. Rakennuksen julkisivumateriaalina on peltikasetti. 1 kerros

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Valokuvaaja Esko Toivari HKM / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 20.7.2001
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Oy Esso Ab:n Käpylän huoltamo; Mäkelänkatu

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1955
Oy Esso Ab, teknillinen osasto, Pääsuunnittelija
Valmistus
1955
Rakennuksen perustukset ovat betonia. Rakennuksen runkomateriaalina on tiili. Sekä ulkoseinät että väliseinät on muurattu tiilestä. Alapohja on betonia ja yläpohjassa on käytetty Siporex-kattolaattoja.
Helsinki, Mäkelänkatu. Sofianlehdonkatu.
Oy Esso Ab, Rakennuttajat
Käyttö
1955
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus