Haku

Mellunmäen metroasema; Helsinki

Helsingin metron suunnittelu alkoi jo 1940 -luvulla pikaraitiotien hahmotteluna. Esikaupunkiliikenteen suunnittelukomitea piti vuonna 1958 valmistuneessa mietinnössään tarpeellisena metron rakentamista Helsinkiin. Suunnittelukomitea selvitti eri vaihtoehtoja metroväyliksi ja metron kuljetusvälineeksi. Varsinainen metrotoimikunta nimitettiin vuonna 1959. Kesti kuitenkin kymmenen vuotta ennen kuin virallinen päätös metron rakentamisesta tehtiin. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti metrolinjan rakentamisesta Kampin ja Itäkeskuksen välille vuonna 1969. Osan lopullista metrorataa muodostaneen koeradan rakentaminen alkoi saman vuoden syyskuussa ja rata valmistui vuonna 1971. Metroradan rakennustyöt valmistuivat pääosin vuoden 1976 lopussa. Kampin ja Itäkeskuksen välisen rataosuuden varteen oli alun perin suunniteltu yhdeksän asemaa. Metroliikenteen alkaessa kesäkuussa 1982 asemista olivat valmiina Hakaniemen, Herttoniemen ja Kulosaaren asemat. Siilitien ja Itäkeskuksen sekä Rautatientorin asemat olivat vielä osittain rakenteilla, mutta valmistuivat vuoden 1982 kuluessa. Kampin asema valmistui maaliskuussa 1983 ja Sörnäisten asema vuoden 1984 syyskuussa. Itäkeskuksesta metro ulotettiin edelleen Myllypuroon ja Kontulaan, joiden asemat valmistuivat syksyllä 1986. Vuonna 1986 päätettiin metroradan jatkamisesta koillisessa edelleen Kontulasta Mellunmäkeen ja lännessä Ruoholahteen, mikä ennakoi metron mahdollista jatkamista Lauttasaaren läpi Espooseen. Mellunmäen asema valmistui vuonna 1989, mutta Ruoholahti vasta vuonna 1993. Alkuperäiseen asemasuunnitelmaan kuulunut, mutta säästösyistä rakentamatta jätetty Kaisaniemen metroasema valmistui vuonna 1995. Vuosaareen asti metro ulottui vuonna 1998, jolloin valmistuivat Puotilan, Rastilan ja Vuosaaren metroasemat.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Valokuvaaja Sakari Kiuru HKM / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 20.11.2001
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Mellunmäen metroasema; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
Arkkitehtitoimisto Toivo Korhonen, Pääsuunnittelija
Valmistus

Helsinki,
Helsingin kaupunki, Rakennuttajat
Käyttö
1989
Käyttöönottovuosi
Luokitus