Haku

Villa Harvia; Hopeasalmentie 19; Helsinki

Hopeasalmentie 19:ssä sijaitsevan asuinrakennuksen on suunnitellut arkkitehti Hilding Ekelund (1893 - 1984) vuonna 1948. Talo valmistui seuraavana vuonna. Rakennus nimettiin rakennuttajansa mukaan Villa Harviaksi. Suhteellisen jyrkästi merta kohti viettävä tontti sijaitsee Kulosaaren lounaisrannalla. Tontti on osa arkkitehti Lars Sonckin vuonna 1907 ja sitä seuranneessa arkkitehti Bertel Jungin vuonna 1917 laatimassa Kulosaaren huvilakaupungin asemakaavasuunnitelmassa numerolla 35 merkittyä tonttia, joka myöhemmin lohkottiin kahdeksi tontiksi. Tontilla 35 eikä viereisellä tontilla 34 ole tiettävästi sijainnut huviloita ennen kuin nykyiset talot valmistuivat. Puolitoistakerroksisen Villa Harvian julkisivut ovat pääosin rapatut. Rakennuksen hyvin leveän satulakaton johdosta päädyt nousevat tärkeimmiksi julkisivuiksi. Sisäänkäynnin puoleinen julkisivu on suhteellisen umpinainen. Huomio kiinnittyy oven yläpuoliseen, portaikkoa valaisevaan korkeaan kiilakamanaikkunaan. Huvilan pääjulkisivu on merelle avautuva eteläfasadi. Julkisivun keskiosaa hallitsee ensimmäisen ja toisen kerroksen suuren ikkunan muodostama erkkerimäinen uloke. Yläikkunan molemmin puolin, aivan kevyen räystään alapuolella ovat lappeiden linjaa seuraavat ja korostavat pienet ikkunat. Keskiakselin länsipuolelle, korkean liuskekivisokkelin päälle on rakennettu avokuisti. Liuskekiveä on käytetty myös kuistin portaissa ja niihin liittyvissä pengerryksissä. kellari, 1 - 2 kerrosta Ulkoasulle ominainen kaksijakoisuus näkyy selvästi myös sisätiloissa. Meren puolelle on sijoitettu tärkeimmät tilat, joiden avaruutta suurista ikkunoista aukeavat esteettömät näkymät korostavat. Julkisivujen tapaan myös sisätilat ovat säilyttäneet alkuperäisen asunsa hyvin. Portaikon rimapanelointi ja vankat puuaskelmat sekä huoneiden väliovet ja osa kaapistoista ovat alkuperäiset. Ala- ja yläkerrassa ovat paikoillaan myös sirot avotakat. Rakennuksessa on kaksi pientä avotakkaa. Ensimmäisen kerroksen takka sijaitsee olohuoneessa ja toisen kerroksen takka yläkerran makuuhuoneessa. Takat ovat pääosin rapattuja.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Villa Harvia; Hopeasalmentie 19; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1948
Hilding Ekelund, Pääsuunnittelija
Valmistus
1949
Rakennuksen perustukset ovat betonia.
Helsinki, Hopeasalmentie 19
Yrjö Harvia (?), Rakennuttajat
Käyttö
1949
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus