Search

Vuosaaren pohjoinen ostoskeskus; Mustalahdentie 4; Helsinki

Ostoskeskus kuuluu Lauri Silvennoisen 1960-luvulla suunnittelemaan kerrostaloalueeseen. Rakennuksessa on suoritettu liikehuoneistojen käyttötarkoituksen muutoksia, sisä- ja väliseinien siirtoja ja kiinnitetty useita valomainoksia ja mainoskylttejä. Joitakin julkisivumateriaaleja on muutettu. Rakennukselle on leimallista otsalistan nauhamaisuus, pohjakerroksen sisäänvedetyt lasijulkisivut ja pilareiden muodostama rytmi. Kaksikerroksista osaa kiertää ikkunanauha. Kokonaisuudessa on aistittavissa piirteitä japanismin pelkistetystä ja harkitusta muotokielestä. Tämä näkyy etenkin keskeispihan sommitelmassa, johon tiukasti rajattu istutusalue olennaisesti kuuluu. Julkisivumateriaali toisessa kerroksessa on muutettu mineriitistä polttomaalatuksi pelliksi. Ensimmäinen kerros ja pilarit ovat valkoiseksi maalattua betonia. Käytävien katot ovat tummaksi käsiteltyä puupaneelia ja toisen kerroksen puuikkunat ovat maalatut mustiksi. Ensimmäisen kerroksen ikkunat ovat alumiinikehyksissä. Tasakatto on päällystetty sorapäällysteisellä bitumilla. 1-2 Rakennus koostuu kolmesta erillisestä osasta. Sommitelma on lähes neliönmuotoinen, jossa idänpuoleisella pitkällä sivulla on kookkain rakennusmassa ja sen edessä rinnakkain kaksi pienempää neliönmuotoista massaa. Rakennusten väliin jää sisäpiha, ja käytävä kulkee pitkän rakennusmassan suuntaisesti. Rakennuksen kahdella ulkosivulla on katetut pylväskäytävät. Pohjoisen puoleinen osa on kaksikerroksinen.

Rights holder Helsingin kaupunginmuseo
Credits Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Date taken 11.06.2002
Material usage rights
CC BY 4.0
QR Code

Material provided by

  • Helsinki City Museum
    • Any questions or feedback related to the material?
The terms and conditions of Helsinki City Museum images published in Finna are given separately for each image. Images marked with CC BY 4.0 can be freely downloaded and used as long as the names of the photographer/artist (if known) and Helsinki City Museum are mentioned. The user is responsible for respecting copyright and privacy. Using portraits, for example, in marketing and/or advertising is forbidden without permission from the person pictured. More detailed licensing terms can be found on the Creative Commons licensing website.

Images marked with © Kuvasto are copyrighted. You can browse them freely, but any further use of the images is forbidden without express permission. The images have been published online in compliance with the Art Collections Online contract between Kuvasto and the Finnish Museums Association. You can request more information on the terms governing further use directly from Museoliitto (the Finnish Museums Association).

Vuosaaren pohjoinen ostoskeskus; Mustalahdentie 4; Helsinki

Saved in:
Content Type Building
Organisation Helsinki City Museum
Design
1964
Lauri Silvennoinen, Pääsuunnittelija ; diplomi-insinööri I. Hyppänen, Muu suunnittelija
Created
1964; 1965
betoni betoni
Helsinki, Mustalahdentie 4
Rakennustoimisto Jussi Ketola myöhemmin Vuosaaren liikekeskus Oy, Rakennuttajat
Used
1965
Käyttöönottovuosi
Subjects
Classification