Sökning

Vuosaaren pohjoinen ostoskeskus; Mustalahdentie 4; Helsinki

Ostoskeskus kuuluu Lauri Silvennoisen 1960-luvulla suunnittelemaan kerrostaloalueeseen. Rakennuksessa on suoritettu liikehuoneistojen käyttötarkoituksen muutoksia, sisä- ja väliseinien siirtoja ja kiinnitetty useita valomainoksia ja mainoskylttejä. Joitakin julkisivumateriaaleja on muutettu. Rakennukselle on leimallista otsalistan nauhamaisuus, pohjakerroksen sisäänvedetyt lasijulkisivut ja pilareiden muodostama rytmi. Kaksikerroksista osaa kiertää ikkunanauha. Kokonaisuudessa on aistittavissa piirteitä japanismin pelkistetystä ja harkitusta muotokielestä. Tämä näkyy etenkin keskeispihan sommitelmassa, johon tiukasti rajattu istutusalue olennaisesti kuuluu. Julkisivumateriaali toisessa kerroksessa on muutettu mineriitistä polttomaalatuksi pelliksi. Ensimmäinen kerros ja pilarit ovat valkoiseksi maalattua betonia. Käytävien katot ovat tummaksi käsiteltyä puupaneelia ja toisen kerroksen puuikkunat ovat maalatut mustiksi. Ensimmäisen kerroksen ikkunat ovat alumiinikehyksissä. Tasakatto on päällystetty sorapäällysteisellä bitumilla. 1-2 Rakennus koostuu kolmesta erillisestä osasta. Sommitelma on lähes neliönmuotoinen, jossa idänpuoleisella pitkällä sivulla on kookkain rakennusmassa ja sen edessä rinnakkain kaksi pienempää neliönmuotoista massaa. Rakennusten väliin jää sisäpiha, ja käytävä kulkee pitkän rakennusmassan suuntaisesti. Rakennuksen kahdella ulkosivulla on katetut pylväskäytävät. Pohjoisen puoleinen osa on kaksikerroksinen.

Rättsinnehavare Helsingin kaupunginmuseo
Kredit Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Fotodatum 11.06.2002
Materialets användarrättigheter
CC BY 4.0
QR-kod

Materialet erbjuds av

  • Helsingfors stadsmuseum
Användningsvillkoren för de av Helsingfors stadsmuseums bilder som är publicerade i Finna anges separat för varje bild. Bilder märkta med CC BY 4.0 får fritt laddas ner och användas, så länge man nämner fotografens/upphovsmannens namn (om det är känt) och Helsingfors stadsmuseum.Den som använder bilden ansvarar för att respektera upphovsrätten och integritetsskyddet. Bilder av personer får exempelvis inte användas i marknadsföring och/eller reklam utan tillstånd av de personer som syns på bilderna. Närmare uppgifter om licensvillkoren finns på Creative Commons-licenssidan.

Bilder märkta med © Kuvasto skyddas av upphovsrätten. Man får fritt bläddra i dem, men alla typer av vidareanvändning är förbjuden utan särskilt tillstånd som förhandlats fram separat. Bilderna har publicerats på internet i enlighet med Kuvastos och Museiförbundets avtal om konstverk på internet. Kuvasto och Museiförbundet kan ge mer information om villkoren för vidareanvändning.

Vuosaaren pohjoinen ostoskeskus; Mustalahdentie 4; Helsinki

Sparad:
Materialtyp Byggnad
Organisation Helsingfors stadsmuseum
Design
1964
Lauri Silvennoinen, Pääsuunnittelija ; diplomi-insinööri I. Hyppänen, Muu suunnittelija
Tillverkning
1964; 1965
betoni betoni
Helsinki, Mustalahdentie 4
Rakennustoimisto Jussi Ketola myöhemmin Vuosaaren liikekeskus Oy, Rakennuttajat
Bruk
1965
Käyttöönottovuosi
Ämnen
Klassifikation