Search

Pohjois-Haagan ostoskeskus; Näyttelijäntie 14; Helsinki

Ostoskeskuksen suunnittelu aloitettiin 1956. Ensimmäisissä Liikekeskuksen suunnitelmissa oli mukana viisi rakennusmassaa, joista A, B ja C muodostivat varsinaisen liikekeskuksen. E liikekeskuksen itäpuolella oli kolmikerroksinen asuintalo (Liikekeskuksen Asunnot OY) ja koillispuolella pitkä suorakaiteen muotoinen rakennus oli autotalli. A-osa oli 1-kerroksinen myymälärakennus, B oli alunperin suunniteltu kolmikerroksiseksi, jossa ensimmäisen kerros oli myymälätilaa ja 2. ja 3. kerros oli varattu konttorille. Eteläisin rakennusmassa C sisälsi ensimmäisissä suunnitelmissa myymälätilaa pohjakerroksessa ja nuorisotilaa kahdessa kerroksessa. Vuoden 1956 suunnitelmassa C-osaan on liitetty myös elokuvateatteri. Julkisivukuvissa on nähtävissä Rio kinon nimikyltti. 1959 päivätyissä piirustuksissa elokuvateatteria ei enää ole, sen tilalla on C-osan muotokieltä jatkava suorakaide myymälätilojen jatkeena. Siihen on piirustuksissa sijoitettu PYP-pankki, myymälätila ja lastenpukimo, länsipäädyssä oli VALIOn baari. Rakennuksen pohjakerrokseeen on tullut posti ja nuorisotilat on siirretty B-osan 2. kerrokseen. A-osassa toimi Elannon pikamyymälä. Rakentamisvaiheessa tehtiin katos lastaussillalle. Rakennuksen sisäisiä väliseiniä ja liiketilojen käyttötarkoituksia on muutettu useita kertoja rakennuksen olemassaolon aikana. Rakennukseen on myös kiinnitetty useita valomainoksia. Vuonna 1983 rakennuksen seinäpinnat, ikkunat ja ulko-ovet maalattiin ja takapihan lastauslaitureille tehtiin rullakkovaunukatokset, jotka varustettiin etuseinillä. Uusi toimistorakennus suunniteltiin välittömästi C-osan länsipuolelle tontille 14 vuonna 1984. Suunnitelmat teki arkkitehtitoimisto Mikko Honkanen Ky. Kolmikerroksinen betonirakennus on liitetty ostoskeskuksen C-siipeen pergolan ja katoksen välityksellä. Pihan vesiallas istutuksineen puretiin vuonna 1994 ja pinta asfaltoitiin. Ostoskeskuksessa toimii kaksi elintarvikeliikettä, R-kioski, kirpputori, kampaamo, työväenopisto, kolme anniskeluravintolaa. Rapatut julkisivut on vaaleanharmaaksi maalatut. Teräksiset ikkunat ja ovet on maalattu valkoisiksi ja niissä on lakatut puiset lasituslistat. Toisen kerroksen ikkunoita on korostettu tummaksi käsitellyillä lakatuilla puisilla pystylistoilla. Betonisokkeli on mustaksi maalattu ja saumapeltinen puoliksi aumattu pulpettikatto on vaaleanharmaa. 1 - 2 S:n muotoinen (A ja B) ja suorakaiteen muotoinen rakennusmassa (C) liittyvät toisiinsa suorassa kulmassa muodostaen kaksi pihatilaa. C-osa on sijoitettu rinteeseen niin, että se avautuu pihoille yksikerroksisena ja paikoitusalueen puoli on kaksikerroksinen. B-osan toinen kerros jatkuu C-osan päälle. Rakennusten liitoskohtaan muodostuu näin katettu käytävä.

Rights holder Helsingin kaupunginmuseo
Credits Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Date taken 05.07.2002
Material usage rights
CC BY 4.0
QR Code

Material provided by

  • Helsinki City Museum
    • Any questions or feedback related to the material?
The terms and conditions of Helsinki City Museum images published in Finna are given separately for each image. Images marked with CC BY 4.0 can be freely downloaded and used as long as the names of the photographer/artist (if known) and Helsinki City Museum are mentioned. The user is responsible for respecting copyright and privacy. Using portraits, for example, in marketing and/or advertising is forbidden without permission from the person pictured. More detailed licensing terms can be found on the Creative Commons licensing website.

Images marked with © Kuvasto are copyrighted. You can browse them freely, but any further use of the images is forbidden without express permission. The images have been published online in compliance with the Art Collections Online contract between Kuvasto and the Finnish Museums Association. You can request more information on the terms governing further use directly from Museoliitto (the Finnish Museums Association).

Pohjois-Haagan ostoskeskus; Näyttelijäntie 14; Helsinki

Saved in:
Content Type Building
Organisation Helsinki City Museum
Design
1956
Airi Seikkala-Viertokangas, Pääsuunnittelija
Created
1956; 1960
betoni betoni
Helsinki, Näyttelijäntie 14
Haaga III liikekeskus Oy, Rakennuttajat
Used
1959
Käyttöönottovuosi
Subjects
Classification