Sökning

Pohjois-Haagan ostoskeskus; Näyttelijäntie 14; Helsinki

Ostoskeskuksen suunnittelu aloitettiin 1956. Ensimmäisissä Liikekeskuksen suunnitelmissa oli mukana viisi rakennusmassaa, joista A, B ja C muodostivat varsinaisen liikekeskuksen. E liikekeskuksen itäpuolella oli kolmikerroksinen asuintalo (Liikekeskuksen Asunnot OY) ja koillispuolella pitkä suorakaiteen muotoinen rakennus oli autotalli. A-osa oli 1-kerroksinen myymälärakennus, B oli alunperin suunniteltu kolmikerroksiseksi, jossa ensimmäisen kerros oli myymälätilaa ja 2. ja 3. kerros oli varattu konttorille. Eteläisin rakennusmassa C sisälsi ensimmäisissä suunnitelmissa myymälätilaa pohjakerroksessa ja nuorisotilaa kahdessa kerroksessa. Vuoden 1956 suunnitelmassa C-osaan on liitetty myös elokuvateatteri. Julkisivukuvissa on nähtävissä Rio kinon nimikyltti. 1959 päivätyissä piirustuksissa elokuvateatteria ei enää ole, sen tilalla on C-osan muotokieltä jatkava suorakaide myymälätilojen jatkeena. Siihen on piirustuksissa sijoitettu PYP-pankki, myymälätila ja lastenpukimo, länsipäädyssä oli VALIOn baari. Rakennuksen pohjakerrokseeen on tullut posti ja nuorisotilat on siirretty B-osan 2. kerrokseen. A-osassa toimi Elannon pikamyymälä. Rakentamisvaiheessa tehtiin katos lastaussillalle. Rakennuksen sisäisiä väliseiniä ja liiketilojen käyttötarkoituksia on muutettu useita kertoja rakennuksen olemassaolon aikana. Rakennukseen on myös kiinnitetty useita valomainoksia. Vuonna 1983 rakennuksen seinäpinnat, ikkunat ja ulko-ovet maalattiin ja takapihan lastauslaitureille tehtiin rullakkovaunukatokset, jotka varustettiin etuseinillä. Uusi toimistorakennus suunniteltiin välittömästi C-osan länsipuolelle tontille 14 vuonna 1984. Suunnitelmat teki arkkitehtitoimisto Mikko Honkanen Ky. Kolmikerroksinen betonirakennus on liitetty ostoskeskuksen C-siipeen pergolan ja katoksen välityksellä. Pihan vesiallas istutuksineen puretiin vuonna 1994 ja pinta asfaltoitiin. Ostoskeskuksessa toimii kaksi elintarvikeliikettä, R-kioski, kirpputori, kampaamo, työväenopisto, kolme anniskeluravintolaa. Rapatut julkisivut on vaaleanharmaaksi maalatut. Teräksiset ikkunat ja ovet on maalattu valkoisiksi ja niissä on lakatut puiset lasituslistat. Toisen kerroksen ikkunoita on korostettu tummaksi käsitellyillä lakatuilla puisilla pystylistoilla. Betonisokkeli on mustaksi maalattu ja saumapeltinen puoliksi aumattu pulpettikatto on vaaleanharmaa. 1 - 2 S:n muotoinen (A ja B) ja suorakaiteen muotoinen rakennusmassa (C) liittyvät toisiinsa suorassa kulmassa muodostaen kaksi pihatilaa. C-osa on sijoitettu rinteeseen niin, että se avautuu pihoille yksikerroksisena ja paikoitusalueen puoli on kaksikerroksinen. B-osan toinen kerros jatkuu C-osan päälle. Rakennusten liitoskohtaan muodostuu näin katettu käytävä.

Rättsinnehavare Helsingin kaupunginmuseo
Kredit Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Fotodatum 05.07.2002
Materialets användarrättigheter
CC BY 4.0
QR-kod

Materialet erbjuds av

  • Helsingfors stadsmuseum
Användningsvillkoren för de av Helsingfors stadsmuseums bilder som är publicerade i Finna anges separat för varje bild. Bilder märkta med CC BY 4.0 får fritt laddas ner och användas, så länge man nämner fotografens/upphovsmannens namn (om det är känt) och Helsingfors stadsmuseum.Den som använder bilden ansvarar för att respektera upphovsrätten och integritetsskyddet. Bilder av personer får exempelvis inte användas i marknadsföring och/eller reklam utan tillstånd av de personer som syns på bilderna. Närmare uppgifter om licensvillkoren finns på Creative Commons-licenssidan.

Bilder märkta med © Kuvasto skyddas av upphovsrätten. Man får fritt bläddra i dem, men alla typer av vidareanvändning är förbjuden utan särskilt tillstånd som förhandlats fram separat. Bilderna har publicerats på internet i enlighet med Kuvastos och Museiförbundets avtal om konstverk på internet. Kuvasto och Museiförbundet kan ge mer information om villkoren för vidareanvändning.

Pohjois-Haagan ostoskeskus; Näyttelijäntie 14; Helsinki

Sparad:
Materialtyp Byggnad
Organisation Helsingfors stadsmuseum
Design
1956
Airi Seikkala-Viertokangas, Pääsuunnittelija
Tillverkning
1956; 1960
betoni betoni
Helsinki, Näyttelijäntie 14
Haaga III liikekeskus Oy, Rakennuttajat
Bruk
1959
Käyttöönottovuosi
Ämnen
Klassifikation