Haku

Pihlajamäen ostoskeskus; Meripihkatie 3; Helsinki

Ostoskeskus on rakennettu entisen kauppapuutarhan paikalle. Asemakaavassa oli varattu metroradan pysäkki tulevan ostoskeskuksen yhteyteen. Alunperin rakennuksessa oli tilat mm. kolmelle pikamyymälälle, apteekille, erikoismyymälälle, baarille, pankille, kirjakaupalle ja kioskille. Rakennuksen otsa- ja sokkelilistat ovat alunperin olleet profiloitua kuparipeltiä. Muovisett kattokuvut antoivat valoa ostoskeskuksen sisäosiin. Liiketilojen ulko-ovien muutokset ovat vaikuttaneet jonkin verran rakennuksen julkisivuihin. Myös myymälätilojen käyttötarkoituksen muutoksia on tehty, samoin kuin sisätilojen uudelleen järjestelyjä. Rakennukseen on kiinnitetty jo heti sen valmistumisesta lähtien useita valomainoksia ja mainoskylttejä. Molempiin ostoskeskusrakennuksiin tehtiin julkisivumuutoksia vuonna 1996. Toimenpiteet olivat samat: otsalistojen materiaali muutettiin profiloidusta kuparipellistä valkoiseksi Stenex-julkisivulevyksi ja rakennuksen mainoskylteille laadittiin yhtenäinen suunnitelma. Suunnitelmat tehtiin Rakennussuunnittelu Esa Levänen Ky:ssä. Sirénien suunnittelemassa rakennuksessa sokkelin pintamateriaalia ei kuitenkaan vaihdettu, vaan alkuperäinen kuparipelti sai jäädä suunnitelmista poiketen. Ostoskeskuksen palveluihin kuuluvat elintarvikeliike, R-kioski, kampaamo, kauneushoitola, ruoka/anniskeluravintola ja apteekki. Julkisivumateriaaleja ovat sileä valkoinen Stenex-julkisivulevy, betoni, lasi teräsrakenteissa ja sokkelit kuparilevyä. Nykyään valkoisiksi maalatut teräsikkunat ovat alunperin olleet mustat. Huoltojulkisivu on tummaksi patinoitunutta profiloitua kuparipeltiä. Rakennus sulkeutuu Moreenitien puolelle. Matalan rakennuksen ympäri kiertää yhtenäinen horisontaalinen otsalista, jota sisään vedetyt lasiseinät kevyesti kannattelevat. Ostoskeskuksen valmistuessa 1963 sitä kuvailtiin seuraavasti: "Rakennuksessa kimaltelevat lasi ja kupari kilpaa sitä ympäröivien punagraniittikallioiden kanssa". 1 Muoviset kattokuvut antavat valoa rakennusmassojen väliin jäävälle käytävälle. Kaksi rakennusmassaa on liitetty toisiinsa yhtenäisellä katolla siten, että osien väliin muodostuu katettu käytävä, kauppakuja. Meripihkatien puoleinen massa on kooltaan Moreenitien suuntaista massaa pienempi. Niiden kulmaukseen jää näin luonnontilainen kalliokumpare. Liikkeiden huoltoliikenne on järjestetty Moreenitien puolelta.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 10.07.2002
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Pihlajamäen ostoskeskus; Meripihkatie 3; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1962; 1963
Arkkitehdit Kaija ja Heikki Sirén, Pääsuunnittelija ; Insinöörit Paavo Simula ja Martti Hilska, Muu suunnittelija
Valmistus
1963
betoni betoni
Helsinki, Meripihkatie 3
Pihlajamäen Ostoskeskus Oy, Elanto Oy, Rakennuttajat
Käyttö
1963
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus