Search

Pihlajamäen ostoskeskus; Meripihkatie 3; Helsinki

Ostoskeskus on rakennettu entisen kauppapuutarhan paikalle. Asemakaavassa oli varattu metroradan pysäkki tulevan ostoskeskuksen yhteyteen. Alunperin rakennuksessa oli tilat mm. kolmelle pikamyymälälle, apteekille, erikoismyymälälle, baarille, pankille, kirjakaupalle ja kioskille. Rakennuksen otsa- ja sokkelilistat ovat alunperin olleet profiloitua kuparipeltiä. Muovisett kattokuvut antoivat valoa ostoskeskuksen sisäosiin. Liiketilojen ulko-ovien muutokset ovat vaikuttaneet jonkin verran rakennuksen julkisivuihin. Myös myymälätilojen käyttötarkoituksen muutoksia on tehty, samoin kuin sisätilojen uudelleen järjestelyjä. Rakennukseen on kiinnitetty jo heti sen valmistumisesta lähtien useita valomainoksia ja mainoskylttejä. Molempiin ostoskeskusrakennuksiin tehtiin julkisivumuutoksia vuonna 1996. Toimenpiteet olivat samat: otsalistojen materiaali muutettiin profiloidusta kuparipellistä valkoiseksi Stenex-julkisivulevyksi ja rakennuksen mainoskylteille laadittiin yhtenäinen suunnitelma. Suunnitelmat tehtiin Rakennussuunnittelu Esa Levänen Ky:ssä. Sirénien suunnittelemassa rakennuksessa sokkelin pintamateriaalia ei kuitenkaan vaihdettu, vaan alkuperäinen kuparipelti sai jäädä suunnitelmista poiketen. Ostoskeskuksen palveluihin kuuluvat elintarvikeliike, R-kioski, kampaamo, kauneushoitola, ruoka/anniskeluravintola ja apteekki. Julkisivumateriaaleja ovat sileä valkoinen Stenex-julkisivulevy, betoni, lasi teräsrakenteissa ja sokkelit kuparilevyä. Nykyään valkoisiksi maalatut teräsikkunat ovat alunperin olleet mustat. Huoltojulkisivu on tummaksi patinoitunutta profiloitua kuparipeltiä. Rakennus sulkeutuu Moreenitien puolelle. Matalan rakennuksen ympäri kiertää yhtenäinen horisontaalinen otsalista, jota sisään vedetyt lasiseinät kevyesti kannattelevat. Ostoskeskuksen valmistuessa 1963 sitä kuvailtiin seuraavasti: "Rakennuksessa kimaltelevat lasi ja kupari kilpaa sitä ympäröivien punagraniittikallioiden kanssa". 1 Muoviset kattokuvut antavat valoa rakennusmassojen väliin jäävälle käytävälle. Kaksi rakennusmassaa on liitetty toisiinsa yhtenäisellä katolla siten, että osien väliin muodostuu katettu käytävä, kauppakuja. Meripihkatien puoleinen massa on kooltaan Moreenitien suuntaista massaa pienempi. Niiden kulmaukseen jää näin luonnontilainen kalliokumpare. Liikkeiden huoltoliikenne on järjestetty Moreenitien puolelta.

Rights holder Helsingin kaupunginmuseo
Credits Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Date taken 10.07.2002
Material usage rights
CC BY 4.0
QR Code

Material provided by

  • Helsinki City Museum
    • Any questions or feedback related to the material?
The terms and conditions of Helsinki City Museum images published in Finna are given separately for each image. Images marked with CC BY 4.0 can be freely downloaded and used as long as the names of the photographer/artist (if known) and Helsinki City Museum are mentioned. The user is responsible for respecting copyright and privacy. Using portraits, for example, in marketing and/or advertising is forbidden without permission from the person pictured. More detailed licensing terms can be found on the Creative Commons licensing website.

Images marked with © Kuvasto are copyrighted. You can browse them freely, but any further use of the images is forbidden without express permission. The images have been published online in compliance with the Art Collections Online contract between Kuvasto and the Finnish Museums Association. You can request more information on the terms governing further use directly from Museoliitto (the Finnish Museums Association).

Pihlajamäen ostoskeskus; Meripihkatie 3; Helsinki

Saved in:
Content Type Building
Organisation Helsinki City Museum
Design
1962; 1963
Arkkitehdit Kaija ja Heikki Sirén, Pääsuunnittelija ; Insinöörit Paavo Simula ja Martti Hilska, Muu suunnittelija
Created
1963
betoni betoni
Helsinki, Meripihkatie 3
Pihlajamäen Ostoskeskus Oy, Elanto Oy, Rakennuttajat
Used
1963
Käyttöönottovuosi
Subjects
Classification