Sökning

Pihlajamäen ostoskeskus; Meripihkatie 3; Helsinki

Ostoskeskus on rakennettu entisen kauppapuutarhan paikalle. Asemakaavassa oli varattu metroradan pysäkki tulevan ostoskeskuksen yhteyteen. Alunperin rakennuksessa oli tilat mm. kolmelle pikamyymälälle, apteekille, erikoismyymälälle, baarille, pankille, kirjakaupalle ja kioskille. Rakennuksen otsa- ja sokkelilistat ovat alunperin olleet profiloitua kuparipeltiä. Muovisett kattokuvut antoivat valoa ostoskeskuksen sisäosiin. Liiketilojen ulko-ovien muutokset ovat vaikuttaneet jonkin verran rakennuksen julkisivuihin. Myös myymälätilojen käyttötarkoituksen muutoksia on tehty, samoin kuin sisätilojen uudelleen järjestelyjä. Rakennukseen on kiinnitetty jo heti sen valmistumisesta lähtien useita valomainoksia ja mainoskylttejä. Molempiin ostoskeskusrakennuksiin tehtiin julkisivumuutoksia vuonna 1996. Toimenpiteet olivat samat: otsalistojen materiaali muutettiin profiloidusta kuparipellistä valkoiseksi Stenex-julkisivulevyksi ja rakennuksen mainoskylteille laadittiin yhtenäinen suunnitelma. Suunnitelmat tehtiin Rakennussuunnittelu Esa Levänen Ky:ssä. Sirénien suunnittelemassa rakennuksessa sokkelin pintamateriaalia ei kuitenkaan vaihdettu, vaan alkuperäinen kuparipelti sai jäädä suunnitelmista poiketen. Ostoskeskuksen palveluihin kuuluvat elintarvikeliike, R-kioski, kampaamo, kauneushoitola, ruoka/anniskeluravintola ja apteekki. Julkisivumateriaaleja ovat sileä valkoinen Stenex-julkisivulevy, betoni, lasi teräsrakenteissa ja sokkelit kuparilevyä. Nykyään valkoisiksi maalatut teräsikkunat ovat alunperin olleet mustat. Huoltojulkisivu on tummaksi patinoitunutta profiloitua kuparipeltiä. Rakennus sulkeutuu Moreenitien puolelle. Matalan rakennuksen ympäri kiertää yhtenäinen horisontaalinen otsalista, jota sisään vedetyt lasiseinät kevyesti kannattelevat. Ostoskeskuksen valmistuessa 1963 sitä kuvailtiin seuraavasti: "Rakennuksessa kimaltelevat lasi ja kupari kilpaa sitä ympäröivien punagraniittikallioiden kanssa". 1 Muoviset kattokuvut antavat valoa rakennusmassojen väliin jäävälle käytävälle. Kaksi rakennusmassaa on liitetty toisiinsa yhtenäisellä katolla siten, että osien väliin muodostuu katettu käytävä, kauppakuja. Meripihkatien puoleinen massa on kooltaan Moreenitien suuntaista massaa pienempi. Niiden kulmaukseen jää näin luonnontilainen kalliokumpare. Liikkeiden huoltoliikenne on järjestetty Moreenitien puolelta.

Rättsinnehavare Helsingin kaupunginmuseo
Kredit Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Fotodatum 10.07.2002
Materialets användarrättigheter
CC BY 4.0
QR-kod

Materialet erbjuds av

  • Helsingfors stadsmuseum
Användningsvillkoren för de av Helsingfors stadsmuseums bilder som är publicerade i Finna anges separat för varje bild. Bilder märkta med CC BY 4.0 får fritt laddas ner och användas, så länge man nämner fotografens/upphovsmannens namn (om det är känt) och Helsingfors stadsmuseum.Den som använder bilden ansvarar för att respektera upphovsrätten och integritetsskyddet. Bilder av personer får exempelvis inte användas i marknadsföring och/eller reklam utan tillstånd av de personer som syns på bilderna. Närmare uppgifter om licensvillkoren finns på Creative Commons-licenssidan.

Bilder märkta med © Kuvasto skyddas av upphovsrätten. Man får fritt bläddra i dem, men alla typer av vidareanvändning är förbjuden utan särskilt tillstånd som förhandlats fram separat. Bilderna har publicerats på internet i enlighet med Kuvastos och Museiförbundets avtal om konstverk på internet. Kuvasto och Museiförbundet kan ge mer information om villkoren för vidareanvändning.

Pihlajamäen ostoskeskus; Meripihkatie 3; Helsinki

Sparad:
Materialtyp Byggnad
Organisation Helsingfors stadsmuseum
Design
1962; 1963
Arkkitehdit Kaija ja Heikki Sirén, Pääsuunnittelija ; Insinöörit Paavo Simula ja Martti Hilska, Muu suunnittelija
Tillverkning
1963
betoni betoni
Helsinki, Meripihkatie 3
Pihlajamäen Ostoskeskus Oy, Elanto Oy, Rakennuttajat
Bruk
1963
Käyttöönottovuosi
Ämnen
Klassifikation