Haku

Marjaniemen ryhmäpuutarha; Tulisuontie 10; Helsinki

Kaupunginvaltuusto päätti 1.11.1944 luovuttaa Marjaniemen ryhmäpuutarhaa varten 115000 m2 suuruisen alueen, ja joulukuussa 1944 se päätti vuokrata palstat viljelijöille 1.1.1945 alkaen. Alueen asemapiirros suunniteltiin asemakaavaosastolla, ja siirtolapuutarhamajojen tyyppipiirustukset (tyypit MaPm1, MaPm2 ja MaPm3, hyväksytty 15.10.1945) laati arkkitehti Lauri Pajamies. Käymälä- ja vajarakennusten piirustukset on signeerannut kaupunginarkkitehti Hilding Ekelund maaliskuussa 1945. Rakennusmestari Eric Burjamin vuonna 1950 suunnittelema sauna rakennettiin vuonna 1952. Kerhotalon piirustukset laati arkkitehti Imre Weöres vuosina 1963-1964, ja se valmistui vuonna 1970. Puutarhamajojen ulkoseinissä on pystysuora laudoitus ?? x 5? ja peiterimat ?? x 1??, katon katemateriaalina kattotiili. Ovissa ja ikkunaluukuissa on Pysty- tai koristepaneloidut (pystysuuntainen sahalaitakuvio) Kerhorakennuksen julkisivussa oli alkuaan vaaleaksi maalattu rappaus, pystylaudoitus ja kuparipellitys. Saunarakennus on vaakapaneloitu. Uusissa huoltorakennuksissa (200 ) on käytetty sekä vaaka- ja pysytylaudoitusta ja katoissa on icopal-kattolaatat. Puutarhamajojen asuintila oli alkuaan joko 16,29m2, 16,56 m2 tai 19,25 m2, myöhemmin rakennetun kuistin pinta ala on noin 7 m2. Tyyppipiirustuksissa esitettiin mahdollisuus rakentaa muurattu hormi sekä liesi. Majoihin kuului sekä maakellari (luukku keittokomeron lattiasta), että ullakko (luukku asuintilasta). Kiinteistölautakunta hyväksyi heinäkuussa 1956 tyyppimajoihin suunniteltujen kuistien piirustukset. Kerhorakennus: sali, näyttämö ja pukuhuone, keittiö, varastot. Alueelle rakennettiin uudet huoltorakennukset, jätekatos ja muuntamo (2001, rakennusinisnööri Ari Sorvari). Vanhat käymälä- ja varastorakennukset purettiin vuonna 2001.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Sakari Kiuru / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 25.6.2005
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Marjaniemen ryhmäpuutarha; Tulisuontie 10; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1944
Helsingin kaupungin kiinteistötoimisto, asemakaavaosasto, Pääsuunnittelija ; Lauri Pajamies / kiinteistötoimisto, tonttiosasto, arkkitehti Hilding Ekelund (1893-1984) / rakennustoimisto, kaupunginarkkitehti (1941-1949)Eric Burjam / rakennusmestariImre Weöres / rakennusvirasto, talonrakennusosasto, arkkitehti, Muu suunnittelija
Valmistus
1944
Puutarhamajoihin suunniteltiin puurunko 2? x 4? koolauksin, kattotuolit 2? x 4?, alapohjassa on 2? x 5? vuoliaiset ja perustuksena betonitolpat. Huoltorakennuksissa on puurunko.
Helsinki, Tulisuontie 10
Helsingin kaupunki, Marjaniemen ryhmäpuutarha ry., Marjaniemen Sauna Oy, yksityiset palstanvuokraajat, Rakennuttajat
Käyttö
1945
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus