Haku

Villa Jyränkö; Hammarskjöldintie; Helsinki

Helsingin kaupunginarkkitehti Karl Hård af Segerstad (1873-1931)suunnitteli rakennuksen kaupunginpuutarhurin virka-asunnoksi vuonna 1908. Rakennus rakennettiin vuosien 1908-09 aikana ja tyylillisesti se edustaa hillittyä kansallisromantiikkaa. Kaksikerroksisen kivirakennuksen karkeasti rapattuja julkisivuja elävöittävät monimuotoiset ja epäsymmetrisesti sijoitetut ikkuna-aukot. Julkisivujen harkitut yksityiskohdat kuten kivijalan graniittiharkotus, ikkunoiden muodon ja koon vaihtelu sekä sileäksi rapatut koristeaiheet muodostavat elävän mutta tasapainoisen kokonaisuuden. Jyrkkäkattoinen ja massoittelultaan linnamainen rakennus on luonteeltaan sympaattinen ja helposti lähestyttävä. Rakennus on säilynyt ulkoasultaan erittäin hyvin alkuperäisessä asussaan ja on oiva esimerkki vuosisadan alun laadukkaasta ja viimeistellystä arkkitehtuurista, korkealuokkaisesta suunnittelusta sekä käsityöläisten ammattitaidosta. Rakennuksen ensimmäiset asukkaat olivat ruotsalaissyntyinen kaupunginpuutarhuri Svante Olsson perheineen. Svante Olsson oli Helsingin ensimmäinen kaupunginpuutarhuri, hänet oli valittu virkaan vuonna 1889. Vuonna 1906 Olsson ilmoitti aikovansa hakea Tukholman kaupunginpuutarhurin virkaa, mutta palkankorotuksen avulla hänet saatiin luopumaan aikeestaan. Helsingin puutarhalautakunnan mukaan Olsson oli kaupungille korvaamaton. Kaupunginpuutarhurin virka-asunnon rakentaminen saattaisi liittyä puutarhalautakunnan haluun pitää Olsson kaupungin palveluksessa. Svante Olsson perheineen asui rakennuksessa sen valmistumisesta lähtien aina vuoteen 1924 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle. Olssonin jälkeen rakennuksessa asui kaupunginjohtaja Johan Castrén vuosina 1924-1931 ja kaupunginjohtaja Antti Tulenheimo vuosien 1931-1953 välisenä aikana. Rakennus oli 1950- ja 1960-lukujen kuluessa jonkin aikaa allergiasairaalana, kunnes se palasi alkuperäiseen käyttöönsä kaupunginpuutarhurin virka-asunnoksi, jona se toimi aina vuoteen 1996. Tänä aikana talossa asuivat kaupunginpuutarhuri Jonne Törmä vuoteen 1975 asti sekä viimeisenä kaupunginpuutarhuri Pekka Jyränkö vuosina 1979-1996. 1960-luvulta lähtien rakennuksessa on sijainnut myös kaupunginpuutarhan toimistotiloja. Vuonna 1996 Villa Jyränkö kunnostettiin toimisto- ja kokouskäyttöön. Kolme kerrosta

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Jyri Vilja / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 2006
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Villa Jyränkö; Hammarskjöldintie; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1908
Karl Hård af Segerstad, Pääsuunnittelija
Valmistus
1908
Graniitti Tiilimuuri, rappaus
Helsinki, Hammarskjöldintie
Helsingin kaupunki, Rakennuttajat
Käyttö
1909
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus