Haku

Asunto-osakeyhtiö Pursikoto Oy/ Vasa Oy/ As

Asunto-osakeyhtiö Pursikoto Oy/ Vasa Oy/ As. Oy Pursimiehenmäki; Pursimiehenkatu 12; Helsinki -- Pursimiehenkatu 12:n tontilla oli yksikerroksinen, uusrenessanssityylinen puurakennus, joka purettiin vuonna 1962 valmistuneen uudisrakennuksen tieltä. Purkamisen urakoi Vilho Bister. Viisikerroksisen asuin- ja liikerakennuksen suunnitteli vuonna 1961 arkkitehti Eino Tuompo. Tontti kuului tuohon aikaan Rakennusyhtiö Vasa Oy:lle, joka oli perustamassa As. Oy Pursikotoa. Rakentamisen lienee ollut tarkoitus alkaa aiemmin v. 1961, mutta As. Oy vaihtoi nimeä ensin As. Oy Pursimiehenmäeksi ja jälleen Pursikodoksi. Rakentaminen alkoi 2.9.1961, ja rakennus valmistui 16.7.1962. Taloon tuli kaksi porrasta hisseineen, 41 asuinhuoneistoa, yhteensä 82 huonetta, 118 m2:n pankin konttori ja 138m2 pankin kellaritilaa, 157 m2 myymälätilaa, saunaoasato ja pesutupa, tekniset tilat ja 200 m2:n suuruinen autohalli. Rakennusliike Vasa Oy toteutti uudisrakennuksen. Rakennesuunnittelijana oli DI Eero Hartimo ja vastaavana työnjohtajana Karl Albert Salonen, myöhemmin Eino Paavo Koivuniemi. Maankaivu-, täyttö- ja louhintatyön urakoi Karppinen Oy/ Jaakko Honkasola. Uudisrakennuksen materiaaleina oli kestorapattu teräsbetoni, kerrosnauhat oli päällystetty profiilipellillä ja talon katteena oli galvanoitu pelti. Parvekkeet olivat sisäänvedetyt. Liikekerros oli katulinjasta sisäänvedetty. Miltei heti valmistumisen jälkeen yksi myymälöistä muutettiin kahvilaksi. Vuonna 1971 Rautatiekirjakauppa muutti liikehuoneistoon, ja suunnittelijana oli yhtiön rkm Kyösti Tuominen. Vuonna 1986 suunniteltiin autohallin muuttamista automyymäläksi, suunnittelijana ins.tsto Vanharakenne ky. Vuonna 1993 julkisivujen nauhamaisten seinäpintojen profiilipelti vaihdettiin sileäksi harmaaksi Stenex-levyksi, suunnittelijana rak.ins Ari Sorvari ja toteuttajana ins.tsto Korjausrakennustekniikka. Samana vuonna haettiin lupaa parvekelasituksen toteuttamiselle. Vuonna 1996 autohallin ajoluiskaan toteutettiin katos (Ari Sorvari). Vuonna 2002 puiset ikkunat vaihdettiin alumiinipintaisiin puuikkunoihin ikkunoiden värityksen ja jaotuksen muuttumatta, suunnittelijana arkkitehtitoimisto Danielsen Ab (Kenneth Danielsen). Tontilla oli vielä 1950-luvulla tiilinen 4-kerroksinen 2-rappuinen kivitalo keskellä tonttia pihan perällä. Rakennuksesta ei löydy piirustuksia, mutta se näkyy esim. vuoden 1932 ilmakuvassa. Julkisivumateriaaleina betoni, rappaus ja Stenex-levy (alun perin profiilipelti). Katteena galvanoitu pelti. 5 kerrosta. Katutasossa on liikehuoneistoja ja kaksi porrashuonetta hisseineen. Kellaritiloissa on sauna, pesutupa, väestönsuoja ja 200 m2:n autohalli.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Marja Valtonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 27.01.2011
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Asunto-osakeyhtiö Pursikoto Oy/ Vasa Oy/ As

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1961; 1962
Eino Tuompo, Pääsuunnittelija ; rakennesuunnittelu DI Eero Hartimo, Muu suunnittelija
Valmistus
1961; 1962
teräsbetoni
Helsinki, Pursimiehenkatu 12
Aluksi rakennusliike Vasa Oy. Rakentamisen alkaessa As. Oy Pursimiehenmäki. Myöhemmin As. Oy Pursikoto., Rakennuttajat
Käyttö
16.7.1962 -
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus