Haku

Fredrikinkatu 45. Kalevankatu 22.; Helsinki

Rakennus 1, Fredrikinkadun puolella vuodelta 1881. Korjaus v. 1930. Pohjakerroksen liikehuoneistot v. 1932, arkkitehti Einar Flinckenberg. Rakennnus 2, kulmatalo vuodelta 1931. Rakennus 1. Arkkitehti August Bomanin piirtämä nelikerroksinen uusrenessanssityylinen rakennus on tyypillinen esimerkki 1880-luvun rakentamisesta Helsingissä, jolloin usein pienempien puutalojen tilalle rakennettiin 2-4-kerroksisia kivitaloja. Nelikerroksinen uusrenessanssityylinen katurakennus on edustava esimerkki 1880-luvun alun asuntotuotannosta Helsingissä. Katujulkisivujen pohjakerroksessa on nykyään liikehuoneistoja näyteikkunoineen, ja ylemmissä kerroksissa on rikkaasti koristeltuja ikkunakehystyksiä. Horisontaalisesti julkisivu on jäsennelty neljään vyöhykkeeseen. Vertikaalisesti julkisivu on jäsennelty kahdella sivurisaliitilla ja keskirisaliitilla. Rakennus 2. Einar Flinckenbergin piirtämä kuusi-, osittain seitsemänkerroksinen liike- ja asuintalo punatiilisine julkisivuineen on esimerkki 1930-luvun arkkitehtuurista. Vähäisestä koristelusta mainittakoon sisäänkäyntiportaalit, ikkunaluukkumaiset koristelut ja toisen kerroksen rustiikkavyöhyke Fredrikinkadulle. Massoittelultaan rakennus on funktionalistinen, mutta punatiilimuuraus ja ikkuna-aukotus viittaavat 1920-luvulle.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Savola Kristiina / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 26.09.2014
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Fredrikinkatu 45. Kalevankatu 22.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1881
August Boman, Pääsuunnittelija ; Rakennus 2: Einar Flinckenberg, Muu suunnittelija
Valmistus

Helsinki, Fredrikinkatu 45. Kalevankatu 22.
Käyttö
13.5.2021
Käyttöönottovuosi
Luokitus