Search

Bulevardi 9; Helsinki

Edvard Ekbergin konditoria ja leipomo muutti taloon v. 1915, rakennusmestari Wilho Lekman ja Harald Smedberg. Kahvilan laajennus 2. kerrokseen v. 1926, arkkitehti David Frölander-Ulf. Kahvilatoiminta 2. kerroksessa lopetettiin v. 1929, arkkitehti David Frölander-Ulf. Pohjakerroksen kahvilan korjaus v. 1932, arkkitehti David Frölander-Ulf. Ajoramppi kellariin v. 1964, Aarne Sainio. Leipomon korjaus v. 1980, Harri Kouhio. Kahvilan ja leipomon liikkeen korjaus v. 1988, arkkitehti Ilari Meikop. Viisikerroksinen myöhäisjugendia ja kertaustyylejä yhdistävä liike- ja asuinkerrostalo edustaa Kampin 1910-luvun arkkitehtuuria. Talon sileäksi rapattu julkisivu on rakenteeltaan symmetrinen. Julkisivun pääaiheina ovat kaksi erkkeriä. Pohjakerroksessa on isot näyteikkunat. Talossa on vuodesta 1914 toiminut Fredrik Edvard Ekbergin leipomo ja konditoria. Kahvilan ja liikkeen sisustus on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. A-porras on runsaasti koristeltu ja hienostunut, sen sisääntulo edustaa kertaustyyliä, ja muu porrashuone yhdistää kertaustyyliä ja myöhäisjugendia. Hissi on alkuperäinen. Sisääntulossa seinien alaosaa koristaa marmoripinta, ja niiden yläosa on maalattu vaaleaksi. Vaakalinjainen, kohokoristeltu kipsilista rajaa marmoripintaa ja kattolinjaa. Kasetoitu pilasteriaihe reunustaa sisääntuloa, ja katto on kipsikasetoitu ja erittäin runsain rosetein koristeltu. Muu porrashuone on kaksivärinen, ja ylä- ja alaosaa rajaa kipsinen kohokuvioinen koristenauha. Kerroksissa on myöhäisjugendaiheiset pylväät, ja katon kipsikoristelu on runsasta. Lattia on betonimosaiikkia.

Rights holder Helsingin kaupunginmuseo
Credits Sanna Granbacka / Helsingin kaupunginmuseo
Date taken 28.11.2007
Material usage rights
CC BY 4.0
QR Code

Material provided by

  • Helsinki City Museum
    • Any questions or feedback related to the material?
The terms and conditions of Helsinki City Museum images published in Finna are given separately for each image. Images marked with CC BY 4.0 can be freely downloaded and used as long as the names of the photographer/artist (if known) and Helsinki City Museum are mentioned. The user is responsible for respecting copyright and privacy. Using portraits, for example, in marketing and/or advertising is forbidden without permission from the person pictured. More detailed licensing terms can be found on the Creative Commons licensing website.

Images marked with © Kuvasto are copyrighted. You can browse them freely, but any further use of the images is forbidden without express permission. The images have been published online in compliance with the Art Collections Online contract between Kuvasto and the Finnish Museums Association. You can request more information on the terms governing further use directly from Museoliitto (the Finnish Museums Association).

Bulevardi 9; Helsinki

Saved in:
Content Type Building
Organisation Helsinki City Museum
Design
1915
Wilho Lekman, Pääsuunnittelija ; Rakennusmestari Harald Smedberg. Arkkitehti David Frölander-Ulf. Aarne Sainio. Harri Kouhio. Arkkitehti Ilari Meikop., Muu suunnittelija
Created

Helsinki, Bulevardi 9
Used
1915
Käyttöönottovuosi
Classification