Haku

Lönnrotinkatu 37, päärakennus; Helsinki

Kortteli muodostettiin Esikaupungin länsiosan asemakaavassa v. 1814 ja osoitettiin valtion tarpeisiin v. 1818. Korttelin nimitys, Kaartin lasaretti, viittaa sen käyttöön Suomen sotaväen sairaala-alueena 1820-luvun alusta 1930-luvulle, Tilkan valmistumiseen asti. Peruskorjaus v. 1979-81, HLS Oy, J. Hietala. Jo ennen kuin Unioninkatu 38:n kantonistikoulu muutettiin venäläisten sotilaiden sairaalaksi, oli Hietalahden torin reunaan noussut toinen sotilassairaala. Se paloi v. 1826, ja korvattiin kivisellä rakennuksella, joka valmistui kolme vuotta myöhemmin. Engelin piirtämät rakennukset (päärakennus, rakennettiin vv. 1827-29) ja kaksi siipirakennusta (1830-luvun jälkipuolisko) rakennettiin Lönnrotinkadun varteen. Vanha päärakennus on kaksikerroksinen, vapaasti seisova empiretalo. Rakennuksen vieressä on alkuperäinen, rustikoiduin pylväin koristeltu portti. Itäinen siipirakennus tuhoutui talvisodan pommituksessa ja korvattiin v. 1941 uudella rakennuksella (arkkitehti Jussi Paatela).

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Sanna Granbacka / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 200805015
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Lönnrotinkatu 37, päärakennus; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
C.L. Engel, Pääsuunnittelija ; J. Hietala, Muu suunnittelija
Valmistus
1827; 1829

Helsinki, Lönnrotinkatu 37, päärakennus
Käyttö
22.6.2021
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus