Haku

Annankatu 12. Uudenmaankatu 17.; Helsinki

Liikehuoneistot pohjakerroksessa vv. 1927-30, arkkitehti Runar Eklund. Keskuslämmitys ja hissit v. 1930, arkkitehti Runar Eklund. v. 1934 arkkitehtitoimisto Jung ja Jung / arkkitehti Valter Jung. Peruskorjaus, mm. ullakon sisustaminen toimistotiloiksi vv. 1971-75, arkkitehti Claus Tandefelt. Vuonna 1899 valmistunut rakennnus on varhainen esimerkki vuosisadan vaihteen laastijulkisivuista, joissa ikkunakehystykset ovat vähäisesti artikuloidut. Ikkuna-aukotus on symmetrinen, eikä kerro huonejakoa. Nelikerroksinen asuintalo edustaa 1800- ja 1900-lukujen vaihteen historistista arkkitehtuuria. Julkisivuja leimaa historiallinen tyyli, ja pohjakerroksen rustikointi erottui ennen näyteikkunoiden avaamista sokkelimaisena.Ylempien kerrosten puhtaaksimuurattu tiilijulkisivu toimii ikkunakehystysten taustana. Rakennuksen katujulkisivut edustavat nk. kertaustyylien ja kansallisen tyylin murrosvaihetta, vaikutteita on myös ranskalaisesta varhaisrenessanssista.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Sanna Granbacka / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 19.06.2008
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Annankatu 12. Uudenmaankatu 17.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1897
Usko Nyström, Pääsuunnittelija ; Pääsuunnittelu arkkitehtitoimisto Usko Nyström, Petrelius ja Penttilä. Arkkitehti Runar Eklund, arkkitehtitoimisto Jung ja Jung / Valter Jung, arkkitehti Claus Tandefelt., Muu suunnittelija
Valmistus

Helsinki, Annankatu 12. Uudenmaankatu 17.
Käyttö
1898
Käyttöönottovuosi
Luokitus