Haku

Yliopisto, Helsingin yliopiston päärakennus; Unioninkatu 34 - Aleksanterinkatu 5 - Fabianinkatu 33 - (Yliopistonkatu 2); Helsinki

Turun palon jälkeen yliopisto siirrettiin Helsinkiin ja sille varattiin tontti Senaatintorin länsilaidalta. Sijainti jo hahmottuneessa keskustassa sekä rakennuksen käyttötarkoitus vaikuttivat yliopiston kreikkalaishenkiseen muotoon. C. L. Engelin suunnitelma valmistui keväällä v. 1828. Rakennus vihittiin käyttöön 19. kesäkuuta v. 1832. Pian valmistui myös voimistelu-, miekkailu- ja tanssisalirakennus Fabianinkadun puolelle. Muurin ympäröimällä pihalla oli runsas puusto. Yliopistorakennuksen laajentaminen tuli ajankohtaiseksi 1930-luvulla. Yleisen arkkitehtikilpailun pohjalta alkoi suunnittelutyö J. S. Sirénin johdolla v. 1933. Vanha piharakennus sekä muurit purettiin. Piharakennuksen paikalle sijoitettu uudisrakennus sekä sitä vanhaan päärakennukseen yhdistävät matalat siivet valmistuivat 1930-luvun jälkipuoliskolla. Laajennuksen yhteydessä suoritettiin vanhassa osassa korjaustöitä (mm. juhlasalia pidennettiin). Vuoden 1944 pommituksissa vanha puoli (etenkin juhlasali ja rakennuksen eteläosa) vaurioituivat pahoin ja korjaus tehtiin samana vuonna. Pommituksen jälkeen tehtiin myös mm. juhlasalin laajennus v. 1945 (arkk. J. S. Sirén). Hallituskadun siiven korjaus tehtiin v. 1970 (arkk. K. Ström & O. Tuomisto), kahvilan korjaus v. 1972 (arkk.toim. K. Ström & O. Tuomisto) ja suomalais-ugrilaisten kielten laitos uuden osan 3. kerroksessa v. 1983 (arkk.toim. K. Ström & O. Tuomisto. Kahvilaa korjattiin ja laajennettiin jälleen v. 1983 (E. Pekkala & V. Heikkinen). Päärakennuksen korjaus tehtiin v. 1988 (Laiho, Pulkkinen & Raunio). Vanhan puolen ulkoasu edustaa kreikkalaisvaikutteista klassismia vastapainoksi Valtioneuvoston "roomalaisuudelle". Keskirisaliitti ja sivurisaliitit leimaavat torisivua. Ikkuna- ja oviaukot ovat suorakulmaiset. Koko julkisivu on rustikoitu. Uusi puoli mukailee ulkoasultaan vanhaa puolta; yhdyssiivet on muotoiltu niitä taitavasti välittäviksi. uuden puolen sisätiloja leimaa arvokas neonklassistinen henki. Vanha puoli on korostetun aksiaalinen. Keskellä on arkkitehtonisesti erittäin hienosti jäsennelty ja detaljoitu eteishalli, joka on koko rakennuksen korkuinen. Sen takana on juhlasali keskikäytävään liittyen. Eteishallin sivuilla on portaikot.Luentosalit ja konsistorin ym. kokoushuoneet ryhmittyvät keskikäytävän ympärille. Kiinteä sisustus on eteishallia lukuun ottamatta sangen yksinkertainen. Uuden puolen rakentamisen yhteydessä avatut yhteydet siipirakennuksiin hajottavat 1. kerroksen sisätilojen selkeän rakenteen. Juhlasali on puolipyöreä ja kolmen kerroksen korkuinen. Sitä laajennettiin jo ennen sodan aikaisten pommitusvaurioiden korjaustöitä.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Dilén Börje / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 06.12.1953
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Yliopisto, Helsingin yliopiston päärakennus; Unioninkatu 34 - Aleksanterinkatu 5 - Fabianinkatu 33 - (Yliopistonkatu 2); Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1828
C. L. Engel, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti J. S. Sirén, 1934, Muu suunnittelija
Valmistus

Helsinki, Unioninkatu 34 - Aleksanterinkatu 5 - Fabianinkatu 33 - (Yliopistonkatu 2)
Käyttö
1832
Käyttöönottovuosi
Luokitus