Haku

Entinen Pohjolan toimistotalo; Aleksanterinkatu 44 & Mikonkatu 3; Helsinki

Arkkitehtitoimisto Gesellius, Lingren & Saarisen liiketalosuunnitelma voitti ensimmäisen palkinnon vuonna 1899 järjestetyssä kilpailussa. Julkisivuihin oli tarkoitus käyttää graniittia, mutta edullisen tarjouksen vuoksi päädyttiin Nunnanlahden vuolukiveen. Pohjolan talon ensimmäinen kerros on kuitenkin vuorattu punaisella graniitilla ja julkisivuissa on myös tummaa serpentiiniä, jota esiintyi samassa louhoksessa kuin vuolukiveä. Sisätiloissa käytettiin vaan suojaavalla lakkakerroksella käsiteltyä puuta. Käsityönä tehty kansallisromanttinen ornamentiikka keskittyy julkisivuissa pääsisäänkäynnin portaaliin, ikkunoiden yläosiin ja torniin. Pääsisäänkäyntiä reunustavat groteskit kasvoja kuvaavat veistokset suunnitteli taiteilija Hilda Flodin, joka oli ollut Pariisissa Auguste Rodinin opissa. Porrashuoneiden ja muiden sisätilojen koristelu on hyvin runsasta. Julkisten tilojen ikkunoissa on lasimaalauksia tai pullonpohjalasia. Erityisesti vakuutusyhtiön toimistosali toisessa kerroksessa on hyvin säilynyt, alkuperäistä kalustoa ei kuitenkaan enää ole tallella. Högforsin tehtaan toimittamat rautapylväätkin entisessä palvelusalissa toisessa kerroksessa on vuorattu puulla ja veistetyillä koristeilla. Pihasiipeä on kahdesti korotettu (Wilho Lekman 1910 ja Elias Paalanen vuonna 1925). Katurakennuksen ullakkokerros on otettu käyttöön ja korotettu vuonna 1950 (Antero Pernaja). Pohjakerroksen liiketiloissa on tehty useita muutoksia. Kaikkia kerroksia koskevia muutos- ja korjaustöitä on ollut kaksi: arkkitehtitoimisto Veli Valopihta & Eino Tuompon korjaus vuonna 1960, jolloin mm. pihaporrashuone poistettiin ja arkkitehtitoimisto A. Pernaja & N-H. Sandellin korjaus vuosina 1969?1970. Viimeinen vuonna 1984 toteutettu kunnostusvaihe (arkkitehtitoimisto Huhtiniemi & Söderström) on kuitenkin ollut periaatteessa säilyttävä. Pohjolan taloa hallitsee runsas, valmistuessaan Suomessa ennennäkemätön luonnoniheinen ja kansallisromanttinen koristelu. Julkisivumateriaali on vuolukivi ja graniitti.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Maaret Louhelainen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 8.10.2009
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Entinen Pohjolan toimistotalo; Aleksanterinkatu 44 & Mikonkatu 3; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1899
Arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saarinen, Pääsuunnittelija ; Ines ja E.A. Törnvall, Muu suunnittelija
Valmistus
1901

Helsinki, Aleksanterinkatu 44 & Mikonkatu 3
Käyttö
22.9.2021
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus