Haku

Vuorikatu 8.; Helsinki

Piharakennus on arkkitehti Waldemar Aspelinin vuonna 1897 suunnittelema ja katurakennus arkkitehti John Settergrenin vuonna 1906 suunnittelema. Pihalla sijaitsevan kolmikerroksisen asuintalon rakennuttaja oli rakennustarvikekauppias Emil Lesch. Rakennus on pääpiirteiltään hyvin säilynyt (parveke, F-porras, ikkunoiden ruutujako). Pihalla on vanha mukulakiveys. John Settergrenin piirtämä katurakennus korvasi Waldemar Aspelinin toteuttamatta jääneen suunnitelman. Rakennuksen julkisivussa on tukholmalaisjugendille tyypillisiä piirteitä. Pohjakerros on muutettu nykyiseen asuunsa myymälöineen vuonna 1938 (Veli Klami). Viisikerroksiseen taloon on asennettu hissi vuonna 1950 (Sigurd Johansson). A-portaan tuulikaapin ovet nahkapuskureineen ovat ilmeisesti alkuperäiset.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Marja Valtonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 29.10.2010
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Vuorikatu 8.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1897; 1906
Waldemar Aspelin, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti John Settergren, Muu suunnittelija
Valmistus

Helsinki, Vuorikatu 8.
Rakennustarvikekauppias Emil Lesch, Rakennuttajat
Käyttö
1907
Käyttöönottovuosi
Luokitus