Haku

Argoksen talo, Wulffin kulma; Mannerheimintie 1 & Pohjoisesplanadi 41; Helsinki

Ruotsalaisen arkkitehdin John Settergrenin ensimmäinen työ arkkitehtuuritoimistossa Grahn, Hedman & Wasastjerna oli piirtää rakennusosakeyhtiö Argoksen julkisivuja. Esikuvaksi hän otti Tukholmassa Strandvägenin varrella sijaitsevan Fredric Bünsowin talon ranskalaista renessanssia edustavan rakennuksen (Isak Gustaf Clason 1886). Paitsi julkisivuarkkitehtuuriltaan rakennus on merkittävä myös siksi, että siinä ensimmäisen kerran käytettiin luonnonkiveä julkisivussa. Pohjakerros on kokonaan kalkkikiveä: Yxhultin kalkkikiveä Ruotsista, muuten tiiltä kalkkikivisin yksityiskohdin. Stockmann osti Argoksen talon vuonna 1919. Tavarataloa rakennettaessa purettiin vuonna 1925 osa Argoksen pihasiivestä. Keskuskadun ja Pohjoisesplanadin kulmaan rakennettiin vuonna 1921 arkkitehti Sigurd Frosteruksen piirustusten mukaan kaksikerroksinen basaarirakennus, joka purettiin vuonna 1966, jolloin Akateemisen kirjakaupan kadunalaiset tilat rakennettiin. Vuonna 1967 poistettiin Argoksen talon julkisivuista lukuisia kalkkikivikoristeita ja parvekkeet. Parvekkeiden kaiteet palautettiin vuonna 1981 (arkkitehtitoimisto Bertel Gripenberg & Co). Sigurd Frosterus teki jo vuonna 1929 suunnitelman koko korttelin käsittäväksi tavarataloksi, Stockmann harkitsi 1940-luvulla talon purkamista ja akateemikko Alvar Aalto teki vuonna 1960 laajennusehdotuksen. Nämä suunnitelmat jäivät kuitenkin toteuttamatta. Tavaratalon laajennusta käsittelevän kilpailun tuloksena vuonna 1984 päätettiin säilyttää rakennus ja palauttaa sen julkisivu alkuperäiseen asuunsa. Kilpailun voitti arkkitehtitoimisto Gullichsen, Kairamo & Vormala, joka myös sai tehtäväkseen suunnitella laajennusosan. Stockmann päätti kuitenkin rakennustyön edistyessä säilyttää ainoastaan rakennuksen julkisivun, muut rakennusosat purettiin vuosina 1986-1987. Tavaratalon laajennus valmistui 1989. Luonnonkivi, Yxhultin kalkkikivi (Ruotsi) ja tiili kalkkikivisin yksityiskohdin.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Marja Valtonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 22.10.2010
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Argoksen talo, Wulffin kulma; Mannerheimintie 1 & Pohjoisesplanadi 41; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1896; 1897
John Settergren (Arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjerna), Pääsuunnittelija ; Arkkitehtitoimisto Gullichsen, Kairamo & Vormala (tavaratalon laajennus), Muu suunnittelija
Valmistus
1897

Helsinki, Mannerheimintie 1 & Pohjoisesplanadi 41
Käyttö
23.9.2021
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus