Haku

Wreden talo, Wreden pasaasi, nykyinen Kiinteistöosakeyhtiö Mikonkatu 2-Pohjoisesplanadi 35, Vanha kauppakuja; Pohjoisesplanadi 35 & Mikonkatu 2; Helsinki

Arkkitehti K.A. Wreden ja rakennusmestari J.H. Heleniuksen rakennuttama viisikerroksinen liike- ja asuintalo. Dresdenissä opiskellut Wrede otti italialaisen täysrenessanssiarkkitehtuurin esikuvaksi suunnitellessaan palatsimaisen talonsa. Takorautarakenteinen lasilla katettu kauppakuja oli ensimmäinen Helsingissä. Katettuja kauppatiloja eli gallerioita alettiin rakentaa Pariisissa 1800-luvun alussa. Tukholman ensimmäinen galleria rakennettiin vuonna 1848 (suunnittelija G. Th. Chiewitz) ja seuraava vasta vuonna 1897. Wreden talon valmistuessa kaikki 300 huonetta sekä myymälät oli vuokrattu, mutta taloudellisesti vaikeiden aikojen takia Wrede joutui luopumaan omistamastaan kiinteistöstä lopullisesti vuonna 1898. Rakennuksen julkisivut ovat hyvin säilyneet, vaikka myymälöiden ovet ja ikkunat on muutettu useaan otteeseen jo viime vuosisadalla. Uusi porttikäytävä Mikonkadulle avattiin vuonna 1907. (T. Ahrenberg) ja vuonna 1916 (Kaarlo F. Ek) talo siirtyi pannulämmitykseen. Rakennusmestari Emil Svansson piirsi vuonna 1933 hissin pääporrashuoneeseen ja samalla vuosikymmenellä varustettiin muut pääporrashuoneet hisseillä. Rakennuksessa vuosina 1955-1956 (Lauri Silvennoinen) tehtiin korjaus, joka muutti pohjaratkaisujen perusperiaatteet: kaikkiin huoneistoihin tehtiin keskuskäytävät. Talossa tehtiin korjaus jolloin muun muassa asennettiin koneellinen ilmanvaihto vuosina 1965-1966. Laajempi peruskorjaus tehtiin vuosina 1971-1974 (arkkitehti Matti Drufva). Kauppakuja ei ole enää katettu.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Marja Valtonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 22.10.2010
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Wreden talo, Wreden pasaasi, nykyinen Kiinteistöosakeyhtiö Mikonkatu 2-Pohjoisesplanadi 35, Vanha kauppakuja; Pohjoisesplanadi 35 & Mikonkatu 2; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1887
K.A. Wrede, Pääsuunnittelija ; Rakennusmestari J.H. Helenius, Muu suunnittelija
Valmistus
1888

Helsinki, Pohjoisesplanadi 35 & Mikonkatu 2
Käyttö
1888
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus