Haku

Nk. Sundmanin talo; Eteläranta 16; Helsinki

Kapteeni G. W. Sundmanin rakennuttama kaksikerroksinen kivitalo antaa käsityksen varakkaan kauppiaan asuinrakennuksesta 1800-luvun alkupuolen Helsingissä. Rakennuksen holvatussa alakerrassa oli kauppa- ja varastotilat, yläkerroksessa asunto. Ensimmäinen puodin ovi kadulle avattiin vuosina 1888-1889 (arkkitehti Magnus Schjerfbeck). Pihalle rakennettiin vuonna 1899 kaksikerroksinen pihasiipi ja pohjakerroksen ikkunat muutettiin. Samaan aikaan tehtiin myös vähäisiä muutoksia molempiin kerroksiin (arkkitehti Waldemar Aspelin). Varsinaiset näyteikkunat avattiin vasta vuonna 1925 (arkkitehti David Frölander-Ulf). Pohjakerroksen oikeanpuoleinen näyteikkuna suurennettiin vuonna 1945 (arkkitehti Jonas Cedercreutz). Rakennuksessa tehtiin vuosina 1988-1989 peruskorjaus (arkkitehti Matti Vuori), jonka yhteydessä toisen kerroksen kattomaalaukset ja seinäväritykset konservoitiin ja restauroitiin.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Sanna Granbacka / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 9.7.2009
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Nk. Sundmanin talo; Eteläranta 16; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1817; 1819
Carl Ludvig Engel, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Magnus Schjerfbeck, arkkitehti Waldemar Aspelin, arkkitehti David Frölander-Ulf, Muu suunnittelija
Valmistus
1817; 1820

Helsinki, Eteläranta 16
G.W. Sundman, Rakennuttajat
Käyttö
1841
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus