Haku

Unioninkatu 13. Pohjoinen Makasiinikatu 1; Helsinki

Unioninkatu 13 rakennettiin viereisellä tontilla olevan Eteläranta 12:n laajennusosaksi. Tonttien omistama kiinteistö kuului vielä 1950-luvun alussa Oy Esso Ab:lle, jonka pääkonttorina Eteläranta 12 oli toiminut vuodesta 1922 lähtien. Unioninkatu 13:n tontilla sijaitsi Esson huoltoasema. Pääkonttori myytiin vuonna 1954 vakuutusyhtiö Fennialle, joskin Esso jäi vielä vuokralaiseksi rakennukseen. Esso Oy muutti vuonna 1974 pois Kaartinkaupungista, kun sille valmistui uusi pääkonttorirakennus Espoon Olariin. Unioninkatu 13:een ja sen naapuritonteille laadittiin uusi asemakaava, joka astui voimaan vuonna 1977. Unioninkatu 13:ssa sijainnut Esson huoltoasema purettiin vielä samana vuonna. Unioninkatu 13:n rakennutti kiinteistösijoitusyhtiö Investa Ab. Rakennuslupaa arkkitehtien Ethel ja Ola Hanssonin arkkitehtitoimiston suunnittelemalle uudisrakennukselle haettiin vuonna 1977, ja Investan rakennus valmistui kaksi vuotta myöhemmin. Rakennuksen ensimmäinen kerros ja siihen liittyvä parvi (toinen kerros) olivat asiakaspalvelutilana. Toisessa kerroksessa oli myös puhelinvaihdehuone. Kolmannesta kerroksesta ylöspäin rakennus oli toimistokäytössä. Seitsemännessä kerroksessa oli henkilökunnan ruokasali. 1980-luvulla rakennukseen tuli Postisäästöpankin toimistotiloja, ja se yhdistettiin Unioninkadun alittavalla tunnelilla Postisäästöpankin omistamaan, vastakkaisella puolella sijaitsevaan Unioninkatu 20:een (nyk. Bank). Unioninkatu 13 on nykyään osa vuonna 1991 perustettua Kiinteistö Oy Eteläranta 12:a. Rakennuksessa on seitsemän kerrosta, kolme kellarikerrosta ja teknisiä tiloja sisältävä ullakkokerros. Ilmeeltään postmodernistisen rakennuksen räystäät yhtyvät naapuritonteilla olevien 1800-luvun lopun rakennusten räystäslinjoihin. Kerrokset 3-5 on verhottu kellertävillä poltetuilla julkisivutiilillä ja kaksi alinta kerrosta harmailla graniittilaatoilla. Harmaagraniittia on lisäksi ohuina vaakalistoina tiiliverhotun osan välipohjien ja ikkunoiden kohdilla. Rakennuksen kulmassa Unioninkadun ja Pohjoisen Makasiinikadun risteyksessä on sisäänkäyntisyvennys. Unioninkadun puolella kerrosten 3-5 ikkuna-aukotukset ovat epäsymmetriset. Ensimmäisessä kerroksessa on näyteikkunat ja toisen kerroksen tasolla ruudukkoikkunat, joiden umpiosat on päällystetty tummalla messinkipellillä. Unioninkadun ulko-ovet ovat alkuperäiset. Tumanruskea katto on galvanoitua peltiä. Katutasossa on avara kahden kerroksen korkuinen tila, entinen asiakaspalvelutila. Pääporrashuone hissiryhmineen ja pyöreine porrastorneineen sijaitsee sisäpihan puolella. Porraskäytävän lattia on harmaata mosaiikkibetonia.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Marja Valtonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 29.10.2010
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Unioninkatu 13. Pohjoinen Makasiinikatu 1; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1976; 1978
Arkkitehtitoimisto E. & O. Hansson, Pääsuunnittelija
Valmistus
1979
Kantavana rakenteena toimii betoninen pilari-laatta-rakenne.
Helsinki, Unioninkatu 13. Pohjoinen Makasiinikatu 1
Investa Ab, Rakennuttajat
Käyttö
1979
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus