Haku

Helsingin kaupungin virastotalo; Pohjoinen Makasiinikatu 9; Helsinki

Osoitteessa Pohjoinen Makasiinikatu 9 sijaitsi 1900-luvun alkupuolella Arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjernan suunnittelema, vuonna 1890 valmistunut asuinrakennus, jonka valtio osti virastotalokseen. Rakennuksessa toimi 1930-luvulla merivartioston esikunta ja sen jälkeen Helsingin sotilaspiirin esikunta. Rakennus vuokrattiin vuonna 1963 Helsingin kaupungille kodittomien miesten tilapäismajoitukseen tarkoitettua asuntolaa varten. Valtio luovutti kiinteistön omistusoikeudet Helsingin kaupungille vuonna 1964, ja ennen pitkää tontilla ollut, huonoon kuntoon päästetty rakennus päätettiin purkaa rakennusviraston päärakennuksen (Kasarmikatu 21) laajennusosan tieltä. Piirustukset laadittiin Helsingin kaupungin rakennusviraston talo-osastolla, jossa piirustukset allekirjoitti rakennusvirastosta vuonna 1964 viran saanut arkkitehti Hely Ijäs. Paikalla ollut vanha rakennus purettiin vuonna 1967. Uudisrakennuksen rakennuslupahakemukseen liitetyt piirustukset oli päivätty samana vuonna. Rakentaminen tapahtui nopeasti, sillä rakennusvirasto pääsi muuttamaan virastotalonsa laajennusosaan jo vuonna 1969. Kasarmikatu 21 ja Pohjoinen Makasiinikatu 9 ovat valmistumisestaan lähtien toimineet samassa käytössä kaupungin rakennusviraston toimitalokokonaisuutena. Pohjoinen Makasiinikatu 9 on viereisellä tontilla Kasarmikatu 21:ssa sijaitsevan rakennuksen laajennusosa. T-muotoisen rakennus koostuu yhdeksänkerroksisesta katusiivestä ja tontin sisään työntyvästä seitsemänkerroksisesta pihasiivestä. Kellarikerroksia on kaksi. Kevyenä verhorakenteena (curtain wall) toteutetussa julkisivussa on nauhaikkunat, joiden yhtenäisyyttä rikkovat ikkunaruutujen väliin jäävät tuuletusruukut. Ratkaisu antaa julkisivulle verkkomaisen ilmeen. Julkisivun umpiosat on verhottu messinkilevyin (MS-80). Ylin kerros on sisäänvedetty, ja sen ikkunat on vaihdettu. Alin kerros on näyteikkunaa, ja sokkeli on betonia. Rakennuksessa on tasakatto, joka on päällystetty huovalla. Sisätiloissa on osin alkuperäisasussaan olevaa toimistotilaa. Toimistohuoneissa on alkuperäiset syvät, talotekniikkaa sisältävät ikkunapenkit. Pääporrashuone sijaitsee tontin keskiosassa rakennuksen nivelessä ja palvelee siten sekä katu- että pihasiipiä.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Marja Valtonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 29.10.2010
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Helsingin kaupungin virastotalo; Pohjoinen Makasiinikatu 9; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1968
Hely Ijäs, Pääsuunnittelija
Valmistus
1968; 1969
Kantavana rakenteena katusiivessä on betoninen pilarirakenne, jossa kantavat pilarit sijaitsevat pääasiassa ulkoseinien tuntumassa julkisivulinjaa sisempänä sekä toimistokäytävien seinien kohdilla. Pihasiivessä kantavana rakenteena toimivat betoniset väliseinät. Välipohjina on kantavia teräsbetonilaattoja.
Helsinki, Pohjoinen Makasiinikatu 9
Helsingin kaupunki, Rakennuttajat
Käyttö
1969
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus