A. Ahlström Oy:n liiketalo; Eteläesplanadi 14. Kasarmikatu 46-48.; Helsinki

A. Ahlström Oy:n liikerakennuksen julkisivua ja väritystä suunnitellessaan arkkitehti Valter Jung otti huomioon sekä samassa korttelissa sijaitsevan toisen liikerakennuksen (Lassila & Tikanoja) että Wasa Aktiebankin hiekkakivijulkisivun Kasarmikadun vastakkaisella puolella. Katujulkisivut ovat keltaista terrastirappausta, ja pohjakerroksessa on käytetty punaista Espoon graniittia. Kahdeksanteen kerrokseen sijoitetun ravintola Savoyn ja seitsemännen kerroksen juhlahuoneiston huonekalut tilattiin Artek Oy:ltä. Sisustus yksityiskohtia myöten, kuten verhot, astiasto ja viherkasvit, olivat Aino ja Alvar Aallon suunnittelemat. Ensimmäisessä kerroksessa olevaan samannimiseen elokuvateatteriin suunnitteli Gunilla Jung valaisimet ja Dora Jung tekstiilit. Ravintolasalin sisustus on pyritty säilyttämään pääpiirteissään, mutta elokuvateatterissa on tehty muutoksia: 1960-luvulla rakennettiin muun muassa uusi konehuone. Elokuvateatteri Savoy on vuodesta 1987 lähtien ollut Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen konsertti- ja näyttämötiloina. Keltaiset terrastirapatut julkisivut, pohjakerroksissa käytetty punaista Espoon graniittia.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon. Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta.

Jos sinulla on kysyttävää, tutustu tarkempiin käyttöehtoihin tai ota yhteyttä Helsingin kaupunginmuseoon.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia ja kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taideteokset verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja esimerkiksi jatkokäytön ehdoista saat Kuvastosta ja Museoliitosta.

A. Ahlström Oy:n liiketalo; Eteläesplanadi 14. Kasarmikatu 46-48.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1936
Valter Jung (Arkkitehtitoimisto Jung & Jung), Pääsuunnittelija
Valmistus
1937

Helsinki, Eteläesplanadi 14. Kasarmikatu 46-48.
A. Ahlström Oy, Rakennuttajat
Käyttö
1937
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Kuvaustiedot Marja Valtonen 16.10.2010