Bulevardi 6. Yrjönkatu 7.; Helsinki

Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Alkuaan ylitullitarkastaja E. W. Nordbladin rakennuttama viisikerroksinen uusrenessanssityylinen asuintalo. Nordblad osti Bulevardi 6:ssa sijaitsevan kiinteistön Sofia Reuterin perillisiltä vuonna 1872 hintaan 34 000 markkaa. Vuonna 1887 Nordblad haki maistraatilta rakennuslupaa asuinrakennuksen rakentamiselle. Pääpiirustukset laati Theodor Granstedt, ja ne oli päivätty toukokuussa 1887. Rakennus on osa kahden rakennuksen kokonaisuutta. Vuonna 1903 Yrjönkadun puolelle noussut lisärakennus on samaa kiinteistöä. Muutostöitä: Bulevardin puoleisen julkisivun itäisin kellarin ikkuna ulko-oveksi (Hugo Lindberg 1903). Bulevardin puolen katutason ikkunoiden ja ovien yhdistäminen ja suurentaminen. Muutos ulottui jonkin verran myös Yrjönkadun puoleiselle julkisivulle. Näiden muutosten myötä koko Bulevardin katujulkisivu oli muuttunut varastokellarista pieniksi liiketiloiksi. (A. Salovaara 1909). Kaksi ylintä kerrosta ja kulmatorni lisättiin vuonna 1928, samoin keskuslämmitys koko rakennukseen. Bulevardin katutason kerroksen ja toisen kerroksen ikkunat yhdistettiin pystyaiheeksi tekemällä niiden väliin ulommas pilarimaisen terastirapatun harkotuksen ja asuintilojen pääporrasta korostettiin julkisivussa lisäämällä sen molemmin puolin kahden kerroksen korkuiset pilarit (arkkitehti Bruno Alm). Pääportaassa poistettiin vuonna 1917 toteutumattomiksi jääneiden suunnitelmien mukaisesti sisäänkäynnistä nouseva porrassyöksy 2. kerrokseen, ja pääportaan nurkkaan tehtiin hissi (1927). Ensimmäisen kerroksen kantava sydänmuuri korvattiin teräsbetonipilarein ja -palkein, ja vanha välipohja korvattiin betonisella alalaattaholvistolla. Myös 2. kerroksen sydänmuurit ja pääosa muista kantavista muureista korvattiin teräsbetonipilarein ja niiden varaan tehdyin uusin teräspalkkirakentein (Rakennusinsinööritoimisto J. L. Packalén 1927). 1940-luvulta alkaen alettiin asuinhuoneistoja vähitellen muuttaa liike- ja toimistohuoneistoiksi. Väliseinien paikkoja muuteltiin, kantavia seiniä purettiin ja korvattiin pilari-palkkirakenteella. Ajanmukaisia wc-tiloja rakennettiin. Rakennuksessa toimi sen jälkeen muun muassa ravintola, majoitusliike, ompelimo sekä Niemeläisen muotihuone. Tontin kaakkoisnurkassa ollut matala piharakennus muutettiin ja laajennettiin kaksikerroksiseksi työtilahuoneistoksi moderneine julkisivuineen (Arkkitehti Ilmari Niemeläinen 1948). Bulevardin puoleisen pääportaan vanha pieni hissi korvattiin kahdella uudella, jotka täyttivät yhteensä koko portaan leveyden ja estivät näin kulun kadulta portaaseen. Pääportaaseen pääsi nyt ainoastaan pihan puolelta. Vastaavat muutokset tehtiin portaaseen 1. ja 2. kerroksen välillä. Vanhan pääportaan toinen sivuseinä ja ulkoseinän seinäpilari purettiin ja avattiin näin neliömäinen uusi väljä ulkotilasyvennys, johon hissit avautuvat. Syvennyksen sivuseinät tehtiin lasista ja niihin tehtiin sisäänkäynnit liiketiloihin (Heikki Sysimetsä 1960). Rakenteiden muutoksia (Arvo Ranki 1960). Valtakunnan sovittelijan toimisto; aputilojen muutoksia, yhteyksien avaamista, jugend-osan kadun puoleinen sali yhdistettiin naapurihuoneeseen ja muodostettiin suuri neuvotteluhuone (Uudenmaan lääninrakennustoimisto 1970). Liikehuoneiston yhdysporras 1. ja 2. kerroksen välillä poistetaan ja rakennetaan umpeen (Valtteri Teerikangas 1971). Työtuomioistuimen uudet tilat 4. kerroksessa, muutoksia (Uudenmaan piirirakennustoimisto 1972). Ensimmäisen kerroksen kulmaliikehuoneistoon muutostöitä Wimpy-kahvilaa varten (1974). Ulkotilaksi aiemmin muutettu hissien etutila Bulevardin puolella muutetiin sisätilaksi rakentamalla lasiulkoseinä ja lasiliukuovet messinkikehyksin ja potkulevyin, hissiseinien ja -ovien sekä ikkunamuutoksia (Reijo Kivistö-arkkitehtitoimisto 1984). Valtakunnansovittelijan toimiston muutoksia (Helsingin piirirakennustoimisto 1990). Ulko-ovimuutoksia (arkkitehti Kai Palmnqvist ja arkkitehtitoimisto Olli Elo 1995 ja 1998).

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
OrganisaatioHelsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu:
1887
Theodor Granstedt, Pääsuunnittelija Ylitullitarkastaja E. W. Nordblad, Muu suunnittelija
Valmistus:
ajoittamaton
Helsinki, Bulevardi 6. Yrjönkatu 7.
Käyttö:
19.1.2019
Käyttöönottovuosi
KuvaustiedotMarja Valtonen 8.10.2010
sulje

Vastaa käyttäjäkyselyyn!

Voita Apple iPad Wi-Fi + Cellular 9.7 128GB (2018)

Avaa kysely

Ei kiitos!