Hufvudstadsbladetin liikepalatsi; Mannerheimintie 18; Helsinki

Arkkitehti W.G. Palmqvistin vuonna 1925 suunnittelema liikerakennus. Korjaus- ja muutostyöt tehtiin vuosina 1982-1985 arkkitehtitoimisto Kari Hyvärinen, Kaarlo Leppänen & Jaakko Suihkosen laatimien suunnitelmien mukaan. Hufvudstadsbladetin uudisrakennuksessa sijaitsivat kaikki lehden tarvitsemat tilat. Arkkitehti halusi julkisivulla karakterisoida sivistyneen journalistiikan hienostuneisuutta. Katujulkisivu on tummanruskeaa tiiltä, kaksi alinta kerrosta samanväristä terastimassaa. Kattotiilet olivat alkuaan sammaleenvihreät. Sileäksi rapatut pihajulkisivut on koristeltu klassisoivilla liseeneillä ja listoilla, jotka oli alun perin maalattu eri värisävyillä. Piha muodostaa kaupunkikuvassa harvinaisen arkkitehtonisen kokonaisuuden. Taloa rakennettaessa tehtiin kulkuväylä korttelin läpi, niin kutsuttu Mercatorin käytävä. Näyteikkunat on muutettu kahdessa vaiheessa vuonna 1951 (arkkitehti W.G. Palmqvist) ja vuonna 1969 (arkkitehti Kai Palmqvist). Rakennuksia on 1950- ja 1960-luvuilla useaan otteeseen muutettu lehtipainon tarpeiden mukaan. Hufvudstadsbladetin lehtipaino muutti 1980-luvun alussa Martinlaaksoon. Kiinteistö korjattiin ja vanhat painorakennukset muutettiin liiketiloiksi Forum-liikekeskuksen muutostöissä vuosina 1982-1985. Talossa toimii edelleen Hufvudstadsbladetin toimitus. Seitsemän kerrosta.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Hufvudstadsbladetin liikepalatsi; Mannerheimintie 18; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1925
Arkkitehti W.G. Palmqvist, Pääsuunnittelija Arkkitehtitoimisto Kari Hyvärinen, Kaarlo Leppänen ja Jaakko Suihkonen, Muu suunnittelija
Valmistus
1925; 1926

Helsinki, Mannerheimintie 18
Käyttö
1927
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Kuvaustiedot Petra Heinonen 7.2.2013