Haku

Vanha Kirkko ja Vanhan Kirkon puisto; Lönnrotinkatu 6; Helsinki

Arkkitehti C.L. Engelin vuonna 1824 suunnittelema kirkko valmistui vuonna 1826. Myös portti puiston etelälaidalla, joka rakennettiin 1828 ja Sederholm-suvun hautakappeli puiston koilliskulmassa ovat C. L. Engelin suunnittelemat. Kirkko rakennettiin alkuaan valtion viranomaisten aloitteesta väliaikaiseksi kirkoksi, kun kaupunkiseurakunnan Ulrika Eleonoran kirkko Suurella torilla (Senaatintori) jouduttiin purkamaan suunnitteilla olevan monumentaalikeskustan tieltä. Ulrika Eleonoran kirkosta siirrettiin uuteen kirkkoon mm. alttarikehä, saarnastuoli, penkit ja parvekkeet. Nimitys Vanha Kirkko tuli käyttöön 1860-luvulla, kun seurakunnan kivikirkko, Nikolainkirkko oli valmistunut vuonna 1852. Kirkossa tehtiin vuonna 1931 perusteellinen korjaus (Albert Nyberg), jonka yhteydessä uusittiin ulko-ovet ja poistettiin sisäänkäynti portaineen Lönnrotinkadulta. Kirkkoon rakennettiin vuonna 1976 suoritetun korjauksen yhteydessä huoltotiloja. Tuolloin Lönnrotinkadun puoleisen eteisen lattiaa nostettiin ja myös kellaritiloja laajennettiin. Kenraalikuvernööri Zakrewskij ehdotti 1830-luvulla, että kirkon ympärillä oleva Kampin hautausmaa kunnostettaisiin ja varustettaisiin käytävillä, joista huomattavin johtaisi Bulevardilta kirkon eteläiselle sisäänkäynnille. Engelin aloitteesta, hänen suunnitelmansa mukaisesti, uusi kiviportti rakennettiin vuonna 1828 Bulevardin puolelle korvaamaan vanhaa hautausmaan porttia, joka kirkkoon nähden oli vinossa asemassa. Hautausmaa oli otettu käyttöön jo vuonna 1970. Kun vuoden 1829 jälkeen uusi hautausmaa Lapinlahden rannalla vihittiin, vanhasta hautausmaasta tehtiin puistikko. Istutuksia uudistettiin 1830-, 1850- ja 1880-luvuilla. Puiston uudelleenjärjestelyt valmistuivat seuraavan vuoden keväänä. Puistoa ympäröinyt säleaita purettiin, multakerros uusittiin ja käytäviä muutettiin ?parempaan suuntaan ja asentoon?. Nykyiset leveät vinokäytävät ovat ilmeisesti peräisin tästä kunnostuksesta. Puistossa on hautausmaan ajoilta säilynyt myöhäiskustavilaisia kivisiä hautamuistomerkkejä. Puistossa on myös saksalaisten ja virolaisten vapaussodassa kaatuneiden sankarihaudat. (Hautakivistä ja muistomerkeistä ks. tarkemmin Möller 1956, Pehkonen 2008). Kaksi kerrosta.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Marja Valtonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 3.3.2011
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Vanha Kirkko ja Vanhan Kirkon puisto; Lönnrotinkatu 6; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1824
C. L. Engel, Pääsuunnittelija ; Albert Nyberg, Muu suunnittelija
Valmistus

Helsinki, Lönnrotinkatu 6
Valtio, Rakennuttajat
Käyttö
1826
Käyttöönottovuosi
Luokitus