Haku

Annankatu 21. Kalevankatu 12; Helsinki

Annankatu 21:n rakennutti tarkoitusta varten perustettu kiinteistöosakeyhtiö, Kiinteistö Oy Saturnus, joka hallinnoi kiinteistöä yhä tänä päivänä. Uudisrakennuksen paikalta purettiin nelikerroksinen kivitalo. Rakennushankkeen mahdollistamiseksi tontille laadittiin uusi asemakaava, joka astui voimaan vuonna 1966. Purku- ja rakennustyöt aloitettiin heti, kun tilanne sen mahdollisti siten, että uudisrakennus valmistui jo vuonna 1967. Arkkitehti Toivo Korhosen suunnitteleman rakennuksen alkuperäinen julkisivu oli sileää vaaleaa betonielementtiä. Myös katolla oleva IV-konehuonekerros oli verhottu betonielementein. Alkuperäisissä Polar-liukulasi-ikkunoissa oli alumiinipuitteet. Ensimmäisen kerroksen pilarit oli päällystetty luonnonvärisellä alumiinilla, ja näyteikkunaseinän ikkunalasit oli kiinnitetty luonnonvärisiin alumiinikehyksiin. Vesikatto oli päällystetty huovalla ja singelikerroksella. Kiinteistöosakeyhtiön ensimmäisiin käyttäjiin lukeutuivat mm. Suomen Teknisten Toimihenkilöjärjestöjen Keskusliitto (STTK) sekä sen jäsenjärjestö Teknisten Liitto ry., jotka hankkivat toimitilat rakennuksen kolmannesta kerroksesta vuonna 1969. Ensimmäisen kerroksen liiketilat olivat mm. Suomen Yhdyspankin ja Spies-matkojen käytössä. Lisäksi rakennuksessa toimivat mm. Sähkölaitosyhdistys, Alkon laboratorio, Helsingin kauppakamari, Pelkki-Pellos-yhtiöt ja Unicefin Suomen osasto. Annankatu 21 on viisi- ja kuusikerroksinen rakennus, jossa on kaksi kellarikerrosta sekä IV-konehuonekerros. Kalevankadulta on ajoyhteys porttikäytävän kautta sisäpihalle sekä ajoluiskaa pitkin kellarin paikoitushalliin. Kevyenä verhorakenteena (curtain wall) toteutettua julkisivua hallitsevat linjakkaat nauhaikkunarivit. Julkisivut on rakennettu nk. sandwich-elementeistä, kun taas rakennuksen rapatuissa päädyissä on käytetty betonia ja siporexia. Julkisivut on pinnoitettu uudelleen 2000-luvun vaihteessa. Julkisivuelementtien verhouksena on nykyään poltettua Taivassalon punaista graniittia, ja konehuonekerros on verhottu Liedon punaisella ristipäähakatulla graniitilla. Betonielementtien alapintaan on kiinnitetty tummaksi patinoitua kuparipeltiä. Ikkunapuitteet ovat vaalean pronssin sävyistä alumiinia. Näyteikkunoissa on teräsprofiilit, ja sisäänkäyntien lyöntilistat ovat tummaksi patinoituvaa messinkiä. Sokkeli ja ensimmäisen kerroksen pilarit on päällystetty Taivassalon punaisella graniitilla.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Marja Valtonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 11.08.2010
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Annankatu 21. Kalevankatu 12; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1966
Toivo Korhonen, Pääsuunnittelija
Valmistus
1966; 1967
Kantavana rakenteena on betoninen pilari-palkki-rakenne, jossa kantavat pilarit sijaitsevat hieman ulkoseinälinjan sisäpuolella sekä kohdilla, joilla alun perin sijaitsivat toimistokäytävien seinät.
Helsinki, Annankatu 21. Kalevankatu 12
Kiinteistö Oy Saturnus, Rakennuttajat
Käyttö
1967
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus