Haku

Yrjönkatu 36; Helsinki

Yrjönkatu 36:ssa sijaitseva toimisto- ja liiketalo on Yrjönkadun rakennuksista nuorin. Se rakennettiin paikalle, jolla aiemmin sijaitsi mm. tupakkatehtaana toiminut, vuonna 1863 valmistunut kivitalo. Kiinteistön omisti 1920-luvulta alkaen Helsingin suojeluskuntapiirin esikunta, mutta myöhemmin se siirtyi vuonna 1920 perustetulle Meijeriväen Eläkekassalle. Yhtiön tarkoituksena oli rakentaa paikalle moderni liikerakennus. Suunnittelutehtävä annettiin Arkkitehtitoimisto Hänninen & Hansiolle. Uudisrakennusta varten laadittiin uusi asemakaava, joka astui voimaan vuonna 1979. Kaavassa määriteltiin, että tontille rakennettavassa liikerakennuksessa saa olla enintään 20 % myymälätiloja tontille rakennettavasta enimmäisalasta. Rakennuslupahakemuksiin liitetyt rakennuspiirustukset allekirjoitti arkkitehti Irja Hänninen. Rakennustöiden pääurakoitsijana toimi Karme Oy, ja rakennus valmistui vuonna 1980. Yrjönkatu 36:n toimisto- ja liikerakennus on säilynyt saman omistajan omistuksessa sen koko historian ajan. Vuoden 1996 lopussa Meijeriväen Eläkekassa sulautui vuonna 1962 perustetun Osuusmeijerien Eläkekassan kanssa. Fuusion seurauksena syntynyt eläkevakuutusyhtiö nimettiin vuonna 2000 Valion Eläkekassaksi. Rakennuksessa toimi 2000-luvun alkuun asti elokuvateatteri Nordia. Elokuvateatterin tilat muutettiin 2000-alussa Seppo Koskisen omistamaksi yökerhoksi, joka joutui kuitenkin lopettamaan toimintansa jo vuonna 2004, kun sen anniskelulupaa ei enää jatkettu. Tämän jälkeen rakennuksen ensimmäinen kerros muutettiin suureksi myymälähuoneistoksi. Yrjönkatu 36:ssa on seitsemän kerrosta ja yksi kellarikerros. Ylin kerros on pinta-alaltaan muita kerroksia pienempi siten, että rakennus madaltuu porrastetusti Eerikinkadulle päin ja kadun puolella kaksi ylintä kerrosta ovat sisennetyt. Tontin sisäosaan työntyy matalampi yksikerroksinen pihasiipi, jonka viereen jää pieni sisäpiha. Julkisivua jäsentää kaksi erkkeriä ja harvaan sijoitetut ikkuna-aukotukset. Julkisivu on verhottu betonielementtiin kiinnitetyillä, vaaleanbeigeillä julkisivulaatoilla. Ikkunoiden puitteet ovat harmaa-messinki -sävyyn eloksoitua alumiinia. Alimmassa kerroksessa on näyteikkunat, joiden väliin jäävät umpinaiset rakenteet on päällystetty vaaleanruskeaksi polttomaalatulla teräksellä. Katujulkisivun vasemmassa reunassa on sisäpihalle johtava porttikäytävä ja oikeassa reunassa porrashuoneeseen johtava, julkisivulinjasta sisennetty sisäänkäynti. Ensimmäisessä kerroksessa oli alkujaan kolmen salin elokuvateatteri. Sen tilat muutettiin 2000-luvulla ensin yökerhoksi ja sitten myymälätilaksi. Myös toimistokerrokset ovat pääosin saneerattuja. Porraskäytävä on pitkälti alkuperäisasussaan tummine mosaiikkibetonilattioineen ja kierreportaineen.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Marja Valtonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 28.1.2011
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Yrjönkatu 36; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1979; 1980
Arkkitehtitoimisto Hänninen & Hansio, Pääsuunnittelija
Valmistus
Kantavana rakenteena rakennuksessa on pilari-laattarakenne, jossa kantavat betonipilarit on sijoitettu pääosin ulkoseinien kohdille.
Helsinki, Yrjönkatu 36
Meijeriväen Eläkekassa, Rakennuttajat
Käyttö
1980
Käyttöönottovuosi
Luokitus