Haku

Kiinteistö Oy Kontio; Kruunuvuorenkatu 5. Kauppiaankatu 1-3.; Helsinki

Rakennusyhtiö Kontion talon perusti lakimies ja senaattori Kaarlo Castrén yhdessä kahden ystävänsä kanssa. Valmistumisvuoden 1898 vuosikertomuksessa kerrotaan, että lopputarkastuksessa ilmeni rakennevikoja, muun muassa kosteutta. Castrén kirjoitti: "Huoneet ovat ylimalkaan näyttäytyneet lämpimiksi paitsi useat kyökit ja eräät makuuhuoneet, joihin arkkitehti laitatti oudon lattianalaisen ilmanvaihtoputken. Kevätsyynissä ovat mainitut huoneet otettavat erityisen tarkastuksen alaiseksi. Samoin on silloin tutkittava syitä siihen ikävään asianhaaraan, että useat huoneet, varsinkin eräänsuuntaisilla tuulilla, savustavat sisään." Muutostöitä: Kauppiaankadun puoleiseen liikehuoneistoon uusi ovi (Bruno F. Granholm 1917). Liikehuoneiston ovi parioveksi, joka on poistettu sittemmin (W. Lindström 1920). Kaksi uutta hissiä (K. Borg 1934). Muuntamo pihavarastoon, ovea levennetty (Olavi Niemelä 1974). Kadun puolella kaikkiin kerroksiin asuntojen tilalle toimistoja (Risto Skogström, Timo Viikari 1984-85). Pihasuunnitelma (Patrick Eriksson 1985). Vuonna 1997 rakennuksen kerrosalasta yli 60 % oli toimistoina. Sokkeli harmaata kiveä, seinät rapattu vaalean beigellä sävyllä. Kivijalka roiskerapattu beigen sävyyn, sisäpihan seinäpinnat rapattu keltaisiksi. Kate musta konesaumattu pelti, kattomuoto aumakatto sekä kulmatorni. Harmaaksi maalatut puuikkunat, risti-ikkunajaolla. Lakattuja tammi/lasiovia ja ruskeaksi maalattuja puu/lasiovia. Julkisivussa erkkereitä sekä kahdeksankulmainen nurkkatorni. Parvekkeiden materiaalina rappaus / rauta. Uusbarokkipiirteiset julkisivut, joissa lukuisia voluutti-aihein koristeltuja frontoneja ja torniaiheita. Katolla karhuveistokset Kauppiaankadun puoleisen frontonin molemmin puolin.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Marja Valtonen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 22.10.2010
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Kiinteistö Oy Kontio; Kruunuvuorenkatu 5. Kauppiaankatu 1-3.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1897
Waldemar Wilenius, Pääsuunnittelija ; Arkkitehti John Settergren (julkisivut), Muu suunnittelija
Valmistus
1897; 1898
Luonnonkivi. Tiilimuuri.
Helsinki, Kruunuvuorenkatu 5. Kauppiaankatu 1-3.
Käyttö
23.6.2021
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus