Haku

As. Oy Telakkakatu; Telakkakatu 3 a; Helsinki

Telakkakadun ja Tehtaankadun kulmaa hallitsi ennen teollisuus. 1800- ja 1900-luvun vaihteessa katujen kulmaan Viklan kortteliin muutti Unioninkadulta toiminimi Carl Knief. Yritys oli toiminut siitä asti, kun maistraatti 1850-luvun lopulla myönsi saksalaiselle teurastajakisälli Carl Kniefille luvan makkarantekoon Helsingin kaupungissa. Tällöin makkara- ja leikkeletehdasta johti Carl Knief nuorempi. Paikalla oli ennen ollut asuintalo ja sementtivalimo. Rakennukset siirtyivät aikanaan Carl Kniefiltä tehtaan suolamestari Carl Ohlssonin perheelle. Tehtaankadun puoleiset puurakennukset on sittemmin purettu uudisrakentamisen tieltä, mutta Telakkakatu 3 a:n tehdastalo on edelleen pystyssä. Seitsemänkerroksinen rakennus. Kivijalka punagraniittia, kaksi ensimmäistä kerrosta terastirapattu harmaan sävyyn, ylemmät kerrokset keltaiseksi rapatut. Kaksikerroksisen portaalin yläpuolella kohoaa julkisivua hallitseva porrashuone ikkunoineen. Portaalin ja porrashuoneen ikkunoiden välissä kuparinen päätykoriste. Vaaleanvihertäväksi maalatut puuikkunat, ikkunan kehykset rapattu ohuelti valkoisen sävyyn. Alkuperäinen petsattu ja lakattu tammiovi. Sisäpihan tehdassiipi on kolmikerroksinen ja keltaiseksi rapattu. Porrashuoneessa on sisääntulon jälkeen kaariholvi, jonka smyygeissä on ruskeasävyisiä koristemaalauksia. Seinät yksiväriset vaaleat, tuulikaapissa kellertävä ja muualla portaassa vihertävä. Ovet ovat tummasävyiset. Tuulikaapin lattiassa tekstiupotus.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Maaret Louhelainen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 03.12.2009
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

As. Oy Telakkakatu; Telakkakatu 3 a; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
Aarre Ekman, Pääsuunnittelija
Valmistus

Helsinki, Telakkakatu 3 a
Mahdollisesti Carl Knief, Rakennuttajat
Käyttö
1930
Käyttöönottovuosi
Luokitus