Wuorisen talo

Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

Wuorisen talo. Kulmion talo.; Fredrikinkatu 19. Laivurinrinne 2. Merimiehenkatu 6.; Helsinki -- Lakitieteen kandidaatti Anton Wuorinen (1853-1930) osti korttelin Norssi (myöhemmin Kuore, ruotsiksi Norsen) ainoan tontin 41 746 markalla (neliöhinta tasan 20 mk) suoraan kaupungilta vuonna 1895. Käyttöhistoria: Ollut Kansallis-Osake-Pankin omistuksessa. Rakennuksessa on toiminut / toimii muun muassa Suomen Pipliaseura, kemikalio Ultra, HM-konditoria, Helsingin Kenkä ja Kumi Oy:n myymälä, puseroliike Feminett, Sammutustekniikka Oy, City-Radio, makeiskauppa, R-kioski, Digeliuksen levykauppa, rahakauppa Numis, patenttitoimisto Oy Jalo Ant-Wuorinen Ab ja kaupungin ruotsalainen lasten päiväkoti. Muutostöitä: Korjauksia, muun muassa hissit, keskuslämmitys, pohjakerroksen näyteikkunat ja porrashuoneiden sisäänkäyntien muutos (arkkitehti Einar Flinckenberg, 1928). Huoltoasema Merimiehenkadulle (arkkitehti Runar Eklund, 1928). Hissi A-portaaseen (arkkitehti K. Borg). Huoltoasema muutettiin autotalleiksi (S. Lahtinen, 1946). Sauna ullakolle (arkkitehtitoimisto Heliövaara & Uksila, 1978). Rakennus kuuluu arkkitehtitoimisto Usko Nyström, Petrelius & Penttilän varhaistuotantoon ja edustaa 1800-luvun niin sanotun historistisen tyylisuunnan ja jugendin murroskautta. Kookas vapaasti seisova rakennus käsittää lähes koko kolmikulmaisen korttelin ja kohoaa kaupunkikuvallisena dominanttina Laivurinkadun pohjoisena päätteenä. Volyymiltaan V:n muotoisen rakennuksen eteläinen terävä pää on viistetty, Laivurinrinteen puoleinen pitkä siipi taittuu tylppäkulmaisesti, ja luoteeseen suuntautuvia päätyjä yhdistää matala piharakennus. Pääsisäänkäynti on Fredrikinkadulta B-porrashuoneeseen. Sokkeli on luonnonkiveä. Rapattua julkisivua jäsentävät erilaiset harkotukset, profiloidut listat ja ikkunat, jotka on osittain ryhmitetty siten, että huonejako tulee esille julkisivuissa. Julkisivujen symmetrinen jäsentely antaa rakennukselle staattisen luonteen, jota erilaiset päätyaiheet, parvekkeet ja kipsikoristeet keventävät. Kaksi beigeksi rapattua alinta kerrosta muodostavat rustikoidun pinnan. Kaksi ylempää kerrosta on rapattu vaaleammalla beigen sävyllä ja jäsennelty valkein rustikoiduin pilasterein, kipsi- ja tiilikoristeluin sekä ikkunoiden ryhmityksin. Ylin kerros on tiiltä. Anton Wuorisen monogrammit koristavat talon julkisivuja. Laivurinrinteen julkisivun oikeassa päädyssä on erkkeritorni. Kookas pyörökaaripääty kohoaa julkisivun tasossa Viiskulman suuntaan. Ikkunat ovat T-mallisia puitejaoltaan, ja niiden yllä on barokkipäätyjä. Maalaamaton peltikatto on perushahmoltaan aumattu, ja siellä olevat pienet kolmiomaiset kattolyhdyt ja päätyaiheet jatkavat asuinkerrosten rytmiä ja linjoja. Sen sijaan pohjakaavaratkaisuihin perustuva kookkaiden savupiippujen sommittelu elävöittää kattopintoja. Kuudesta porrashuoneesta kolme on pääportaikkoa ja kolme sekaportaikkoa. Varsinaisten suurten säätyläishuoneistojen lisäksi talossa oli myös kahden-neljän huoneen asuntoja ja kaksi pienasuntoihin kuuluvaa parihuonetta suurempien huoneistojen keittiönportaiden varrella. Kellarikerroksessa oli myös vaatimattomia asuinhuoneita ilman mukavuuksia.

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
OrganisaatioHelsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu:
1895; 1897
Arkkitehtuuritoimisto Usko Nyström - Petrelius - Penttilä, Pääsuunnittelija
Valmistus:
1895; 1898

Helsinki, Fredrikinkatu 19. Laivurinrinne 2. Merimiehenkatu 6.
Lakitieteen kandidaatti Anton Wuorinen, Rakennuttajat
Käyttö:
Ensimmäinen rakennusvaihe valmistui vuonna 1896.
Käyttöönottovuosi
Aiheet
KuvaustiedotMaaret Louhelainen 29.12.2009
sulje

Vastaa käyttäjäkyselyyn!

Voita Apple iPad Wi-Fi + Cellular 9.7 128GB (2018)

Avaa kysely

Ei kiitos!