Haku

Aiolos

Aiolos. Aeolus.; Luotsikatu 2. Satamakatu 5. Kruunuvuorenkatu 1.; Helsinki -- Aioloksen taloa oli puuhaamassa joukko aikansa tunnettuja liikemiehiä, kuten Julius Tallberg ja K. H. Renlund, joiden nimet sekä myös nimen A. G. Daniel arkkitehti Selim A. Lindqvist on kirjoittanut talonpiirustuksiin katukilven kohdalle. Taloyhtiön nimi Aiolos tulee kreikkalaisesta mytologiasta, jossa Aiolos on tuulen kuningas. Alkuperäisissä rakennuspiirustuksissa on myös esitetty Aiolos hirviönä. Nimen latinalainen muoto Aeolus on koristerapattu rakennuksen julkisivuun. Rakennuksessa on toiminut useita liikkeitä, muun muassa tupakkakauppa Signora, kultaseppä, parturi, kampaamo, kioski, kenkäkauppa, ruokala-kahvila Keula, Café Colibri, tekstiililiike, Kotisaaren myymälä ja Oy Scandinavian Training Systems Ab. Muutostöitä: Ikkuna- ja ovimuutos kulmaliikehuoneistossa (1920). Ikkuna- ja ovimuutoksia liikehuoneistoissa, uusi oviaukko ym. (Heikki Kaartinen 1925-26). Pihasuunnitelma, jäteaitaus (Poju Leppänen 1984). Näyttävä jugendpiirteinen, monimuotoinen rakennus, jolla julkisivut kolmelle kadulle. Sokkeli ja pohjakerros on punaista lohkokiveä, portaali on myös punaista kiveä, katujulkisivu on muutoin vihreäksi rapattu. Kahdessa ensimmäisessä asuinkerroksessa harkotus, ylempänä karkea rappaus.Sisäpihan rappaus on keltainen. Julkisivussa on erkkereitä, frontoneja ja torneja sekä tiili- ja rappauskoristeluja. Valkoiset puuikkunat ovat yläosastaan kapearuutuiset. Suorakulmaisia T-ikkunoita, yläosastaan pyöristettyjä, kapeita ja ajottomia ikkunoita. Lakattuja tammi/lasiovia, maalattuja puuovia ja harmaita teräs/lasiovia.Musta konesaumattu aumapeltikatto, kapea ja jyrkkä torni.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Maaret Louhelainen / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 26.2.2010
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Aiolos

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1902
Selim A. Lindqvist, Pääsuunnittelija
Valmistus
Luonnonkivi Tiilimuuri
Helsinki, Luotsikatu 2. Satamakatu 5. Kruunuvuorenkatu 1.
Käyttö
1902
Käyttöönottovuosi
Luokitus